28 barnmorskor säger upp sig från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Barnmorskorna har krävt 5 000 kronor mer i lön men fick mindre än hälften. I eftermiddag öppnar deras chef för att höja lönerna.

– Det är väldigt viktigt att attrahera och behålla erfaren personal. Då är skälig ersättning och löneutveckling viktiga faktorer. Det har vi inte i dagsläget, säger Jenny Kihlström Larsson, barnmorska på Akademiska sjukhuset, till tidningen.

Monica Hedström Carlsson, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, är inte förvånad över massuppsägningarna. Hon kräver nu en dialog med personalavdelningen och chefen för kvinnokliniken.

– Nu slutar de precis innan sommaren, det är väldigt allvarligt, säger hon till TT.

Under sommaren föds många barn, ofta samtidigt som det råder personalbrist.

– Det måste vara en risk för mammor som ska förlösas att inte få den högklassiga vård som man skulle ha fått om alla de här skulle ha varit kvar.

Nu hoppas hon att ledningen snabbt agerar.

– Sedan förstår jag att man kanske inte kan ge höjd lön till alla, men man måste i alla fall ha en plan för hur man ska hantera det här, säger hon.

Jenny Kihlström Larsson säger till TT att en orsak till uppropet är att de anställda befarar en annalkande kompetensförlust på Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning och BB. Att 28 personer säger upp sig rimmar illa med den oron.

– Förhoppningen är så klart att ledningen tar sitt ansvar, det kommer inte gå att bedriva BB och förlossningsvård med 28 färre barnmorskor, det står helt klart. Vi måste hitta en lösning, säger hon.

Masoumeh Rezapour, verksamhetschef på kvinnosjukvården vid Akademiska sjukhuset, säger att hon hittills tagit emot 26 uppsägningar, men har hört att det ska röra sig om 28 personer.
– Det är tre månaders uppsägningstid. Det innebär att vi har tre månader på oss att lösa problemet, säger hon.
Ett sedan tidigare bestämt möte ska hållas på måndag med barnmorskorna där lönerevisionen ska diskuteras. Vilka nivåer det kan handla om vill hon inte kommentera.
– Mina barnmorskor har haft dålig löneutveckling. På grund av att man höjt ingångslönerna har löneskillnaden mellan de som jobbat många år och de nya varit väldigt liten, obefintlig i praktiken. Det måste vi korrigera.
Patienter kan tvingas hänvisas till andra sjukhus om barnmorskorna står fast vid sina uppsägningar.
– Det är tufft och tråkigt och väldigt bekymmersamt om det blir så, säger Masoumeh Rezapour.

 

FAKTA: Uppror

Barnmorskor runt om i Sverige har den senaste tiden protesterat mot dåliga förutsättningar. Proteströrelsen startade i Stockholm för ungefär ett år sedan. Sedan dess har barnmorskor i andra delar av Sverige anslutit sig, eller startat egna uppror.