Arbetsförmedlingens nye generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Per Westergård

 

Regeringen har utsett Mikael Sjöberg till ny chef för Arbetsförmedlingen.

Befattningen har varit utannonserad och 48 personer har sökt tjänsten, berättar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Sjöberg är i dag chef för Arbetsmiljöverket.

Den tidigare generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist sparkades i slutet av augusti förra året, sedan Arbetsförmedlingens styrelse sagt att den inte längre hade förtroende för henne.

Clas Olsson har sedan dess varit tillförordnad generaldirektör. Han var innan dess analyschef och vice generaldirektör.

Sjöberg tillträder i mars. Tillsammans ska han och medarbetarna förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare.

– Jag känner mig stolt och ödmjuk. Det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för. Det är ett meningsfullt men också utmanande uppdrag, säger Sjöberg.

Han beskriver sig själv som långsiktig och konsekvent i sitt jobb som chef.

– Det är inte den här dagen jag kommer att lägga fram ett programförslag. Men tre områden vill jag titta på. Det ena är förtroendet, tillit och socialt kapital är viktigt i ett samhälle. E-tjänster kommer jag också att titta på. Dessutom hur vi jobbar med de arbetssökande och arbetsgivarna.

Mikael Sjöberg har jobbat som statssekreterare i tidigare socialdemokratiska regeringar. Han är också kusin till förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson.

Facket välkomnar Sjöberg till jobbet med flera önskemål om vad han ska satsa på. Specialisering av arbetsförmedlarrollen, tydligare uppdrag och säkrare arbetsmiljö är de tre punkter som akademikernas fackförbund lyfter.

ST skriver i en kommentar att den nye generaldirektören måste börja med att skapa ett gott ledarskap i organisationen, upprätta förtroendet för Arbetsförmedlingen bland allmänheten och låta arbetsförmedlarna få ägna tid åt kärnuppdraget, det vill säga kontakter med arbetssökande och arbetsgivare.

– Det blir säkert bra. Han har ju erfarenhet av statsförvaltningen och vet hur man sköter saker och ting, säger Lars-Erik Backström, vice ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen.

– Det var ett av våra krav när vi var med och utformade annonsen. Men sedan vet vi ju inte vilka hans direktiv är. Men vi får väl göra som vi brukar, forma dem.

Mycket av den tidigare fackliga kritiken på Arbetsförmedlingen har tystnat under tf generaldirektören Clas Olssons ledning.

– Det har fungerat jättebra med honom som chef, säger Backström.

– Mikael Sjöberg har en gedigen och bra bakgrund, säger Christer Gustafsson, ordförande för Akademikerföreningen, som organiserar runt 5 300 akademiker på Arbetsförmedlingen.

Han hoppas att arbetsförmedlarna nu ska få ägna sig åt att förmedla jobb.

– Vi vill ägna oss åt kärnuppgiften, att uppdraget ska renodlas bättre. Det har varit mycket detaljstyrning, men hur vi ska göra saker och ting kan vi lösa själva, säger Gustafsson.

Han tycker att det är bra att det nu är klart vem som blir ny generaldirektör, även om han bara har lovord för Clas Olsson, som styrt myndigheten medan regeringen letat efter en efterträdare till Angeles Bermudez-Svanberg.

clas_olssonTf generaldirektör Clas Olsson återgår till sin roll som biträdande chef för myndigheten.

Mikael Sjöberg är 46 år gammal. Innan han började som generaldirektör för Arbetsmiljöverket har han varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet och politisk tjänsteman i regeringskansliet.

lenaerixonNy ordförande för Arbetsförmedlingens styrelse blir Lena Erixon, generaldirektör för Försvarets materielverk.

Som ny ledamot har regeringen utsett Mari Andersson, tillförordnad kammarrättspresident i hovrätten i Stockholm. Christina Johansson som har varit tillförordnad styrelseordförande kommer att behålla sin plats som ledamot i styrelsen.

Övriga styrelsemedlemmar är Joachim Berner, Ebba Lindsö, Catharina Håkansson Boman, Mats Sjöstrand, och Henry Ohlsson. Generaldirektören ingår också i styrelsen.

Efter all turbulens med den förra generaldirektören och kritiken mot Arbetsförmedlingen skulle många kanske betrakta jobbet som ett kamikaze-uppdrag. Men inte Mikael Sjöberg.

– Så ser inte jag på det. Jag är helt övertygad om att det finns goda möjligheter att göra ett bra jobb. Det finns kompetenta medarbetare och viktiga frågor, så jag har inte alls sett det på det sättet, säger han.

Hela myndigheten ska nu ses över av en utredning, men det innebär inte att den nye generaldirektören hamnar i någon sorts vakuum.

– Nej, det tror jag verkligen inte. Jag ser fram emot utredningen och det är snarare ett stöd för då vet jag att regering och riksdag kommer att vara tvungna om ett par år att uppdatera sin bild och vad de förväntar sig. Och fram till dess kommer jag inte att vila mig i form utan vi kommer att bedriva verksamheten men också den utveckling av verksamheten som är nödvändig, säger Sjöberg.

Det viktigaste nu blir att sätta sig in i verksamheten och träffa medarbetare.

– Men jag kommer omedelbart att titta på frågan om förtroendet, hur man jobbar med e-tjänster och hur man möter företag och arbetssökande.

Själv har Mikael Sjöberg inte hunnit bilda sig en egen uppfattning om vad som är huvudproblemet med Arbetsförmedlingen.

– Jag har ju mötts mycket av den mediala bilden, och jag brukar tänka att det finns flera sidor på den diamanten som visas upp, så jag skulle vilja prata med medarbetarna och skapa mig en egen uppfattning, säger Sjöberg.

Han har tidigare arbetat under socialdemokratiska regeringar, men det är inga problem.

– Nej, det har jag inga problem med. Jag är en typisk ämbetsman och jag har jobbat nu i snart åtta år för den här regeringen utan några problem, säger Mikael Sjöberg.

– Det är en mycket kompetent och erfaren person och en omvittnat god chef. Jag tror att det är precis vad myndigheten behöver, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Socialdemokraterna.

Johansson anser sig veta vad hon pratar om. Sjöberg var Johanssons statssekreterare på Socialdepartementet 2004–05.

Men hon tror att Sjöberg får ett svårt jobb.

– Även om han är en bra chef krävs det att man har verktygen för att kunna bekämpa arbetslösheten. Och de har regeringen inte försett honom med, säger Johansson.

Hon håller med Sjöberg om att det viktigaste nu är att återupprätta förtroendet för Arbetsförmedlingen. Dessutom måste personalen få ägna sig åt att göra sitt jobb i en god arbetsmiljö, tycker hon.

Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl tror inte att en ny generaldirektör är lösningen på Arbetsförmedlingens problem.

– Man måste göra om i grunden, allt annat är förslag på marginalen. Det är något fundamentalt som inte fungerar med Arbetsförmedlingen, säger Ådahl.

C vill att konkurrerande arbetsförmedlingar ska kunna startas och har lanserat idén om en jobbpeng.

– Vi vill släppa in nya krafter så att både de arbetslösa och företagen ska kunna välja alternativ: privata, ideella, fackliga, så som man ändå har gjort på flera platser i Sverige där AF har totalhavererat, säger Ådahl, som vill att pilotprojekt ska startas omgående.

Han har ingen speciell uppfattning om Mikael Sjöberg.

– Vi får väl se. Vad jag har sett och hört har han inte utmärkt sig för stora reformförslag, säger Ådahl.

– Arbetsförmedlingen står inför ganska stora utmaningar. Det är ju en myndighet med mycket lågt förtroende, och jag är rädd att den förtroendekrisen inte kommer att lösas med en ny ledning. Problemet är struktur, inte styrning, säger Carina Lindfelt, avdelningschef på Svenskt Näringsliv.

Hon tycker att det är positivt att det nu pågår en översyn över Arbetsförmedlingen.

– Det behövs verkligen reformer. En av de saker man måste ta tag i är konkurrensutsättningen av förmedlingsverksamheten.

Hon anser att den nya ledningen nu måste förbereda myndigheten på vad som kommer att behöva göras samtidigt som utredningen pågår.

– Det finns väldigt många duktiga företag som redan i dag gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa arbetssökande att få nytt jobb. De bör absolut få möjligheter att fortsätta göra det.

 

Läs också: PenttiSalmenrantapuff

Fler kommentarer: Lovord över Sjöberg – men ny AF-chef är inte nog

Han kan bli nästa chef på Arbetsförmedlingen – om Pentti Salmenranta

Mikael Sjöberg

Mikael Sjöberg är 46 år gammal. Han är sedan 2007 generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Åren 2005—2007 var han generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. På 1990-talet var han politisk tjänsteman i regeringskansliet.