Foto: Nick Ut

Foto: Nick Ut

 

Sedan i somras har 25 300 utländska arbetare registrerats som utstationerade, uppger Arbetsmiljöverket.

Från och med sommaren förra året måste utländska företag som skickar anställda för att jobba i Sverige en begränsad tid anmäla det till Arbetsmiljöverket.

– Från den första juli förra året till och med i dag har 25 300 utstationerade rapporterats in till oss, säger Alexandra Falke, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Enligt en statlig utredning från 2008 som Ekot hänvisat till i dag, tisdag, är dagens siffra betydligt högre än tidigare uppskattningar, som då låg på 2 000 utländska arbetare. Siffran från Arbetsmiljöverket ligger dock ungefär på samma nivå som LO-fackens tidigare bedömningar.

I juli förra året presenterade facket en enkät där LO-fackens avdelningar gjort en uppskattning om hur vanligt det var att utländsk arbetskraft skickats till Sverige. Deras bedömning var att det då fanns 18 000 enbart inom LO-området.

De flesta arbetare som skickas till Sverige kommer från Tyskland, Polen och Indien, enligt Arbetsmiljöverket. De sektorer där flest utstationerade jobbar är bygg, tillverkning och IT.

Under en månad befinner sig i genomsnitt 6 000 utländska arbetstagare i Sverige och de flesta jobbar i Stockholm och Göteborg.

Östersund, Lysekil, Malmö och Gävle är andra städer dit många utländska arbetare skickats.

 

Läs också:

Var femte byggjobbare från öst