Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, presenterade i dag, måndag, en 20 minuter lång film som handlar om regeringens skattesänkningar.

baudinsy9a157dVarför vill inte LO ha sänkta skatter?

– Vi är inte generellt emot skattesänkningar. Vi är emot en politik som går ut på att sänka skatterna mest för de som tjänar bäst. Det leder till att vi blivit det OECD-land där klyftorna ökar snabbast. Det är vi emot. Ojämlika samhällen är inte bra.

Men skattesänkningarna har gjort att LO-medlemmarna fått mer över i plånböckerna?

– De stora förlorarna på regeringens skattesänkarpolitik är de som har de tuffast. Främst de sjukskrivna och arbetslösa. Vi har en sjuk- och arbetslöshetsförsäkring som Fredrik Reinfeldts regering har raserat för att finansiera de stora skattesänkningarna.

EU är i kris men Sverige har klarat sig bra. Är inte det ett bevis på att skattesänkarpolitiken funkar?

– Nej, Sverige har högre arbetslöshet än många jämförbara länder i Europa. Vi är återigen det land där klyftorna växer snabbare. Tidigare var vi Nordens mest jämställda land, nu är vi mest ojämlikt. Numera behöver du bara säga Pisa och alla fattar vad du menar. Vi har fallit från ett världsland till ett medelmåttigt då de kommer till skolresultaten. Vi kan bättre. Men då behövs en politik som investerar i välfärd och jobb.

Ni vill att filmen ska ge röst åt LO:s medlemmar. Men endast hälften röstade på Socialdemokraterna förra valet. Hur tänker du kring det?

– Om du lägger till stödet till Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill 70 procent ha en annan politik. Budskapet från LO-medlemmarna är tydligt. Men det är självklart LO-medlemmarna som avgör vad de ska rösta på. Vi vill bara ta fram fakta om vad åtta år med Fredrik Reinfeldt som statsminister inneburit. Skatterna har sänkts 140 miljarder.

Faller inte ert budskap i och med att regeringen vill höja skatterna nu?

– Jag ser det bara som ett utspel från regeringen. Det visar på den panik de har. De sänker skatterna och arbetslösheten fortsätter stiga och skolresultaten sjunker som en sten. Det är klart att de har panik inför höstens val. Jag tror även att väljarna ser det som ett utspel.

Det är vinter och nedtonad pianomusik i filmen. Funkar det här när vårfåglarna börjar kvittra?

– När den spelades in kring jul var vi ute på en vinterturné för att uppmärksamma arbetslösheten. Det finns ingen mer tanke med det. Det är ju vinter i Sverige en stor del av året.

Varför är filmen så lång?

– Vi vill komma bort ifrån att allt ska gå så snabbt och fort, 140 tecken på Twitter och korta Youtubeklipp. Vi vill presentera fakta om vad politiken lett till.

Se filmen här.