Torun-webbtopp

Visst är det Reinfeldts skattesänkarpolitik som beskrivs i LO:s nya valfilm. Även om borgerliga debattörer gör ett tappert och ohederligt försök med att putsa siffrorna i kanten, och regeringen själva kontrar med att de minsann har höjt bostadstillägg för pensionärerna och tänker sänka studiebidragen.

Med tydlighet beskriver LO i sin dokumentära film ”Reinfeldts Sverige – siffror och berättelser från ett förändrat land” effekterna av Reinfeldts snart åtta år vid makten. Under tjugo minuter berättar de om skattesänkningar, försämrade trygghetssystem och allt osäkrare villkor på jobbet. Reinfeldt har gång efter annan i intervjuer uppgett att det Nya arbetarpartiets ambition är att genom skattesänkningar skapa arbete och utjämna klyftor. Trots det innehöll regeringens förslag för 2014 års skattesänkningar – 18 miljarder – återigen enbart motsatsen. Den rikaste femtedelen skulle få 45 procent av sänkningen, medan den fattigaste femtedelen endast skulle få ta del av fem procent av den. Så mycket för pratet om minskade klyftor.

När filmen visades i morse var de borgerliga kritikerna snabba med att skrika att regeringen minsann inte alls kommer höja brytpunkten för statlig inkomstskatt. Därmed är skattesänkningen tre miljarder mindre. Det stämmer förvisso. Men det beror inte på att statsministern Reinfeldt plötsligt vurmar för LO-kollektivet, och kom på att få medlemmar i LO skulle gynnas av en skattesänkning till dem som tjänar över 36 160 kronor. Det handlar om att oppositionen lyckades stoppa det förslaget i en omröstning i riksdagen i december 2013.

Det är ohederligt att från borgerligt håll mena att LO slänger sig med fel siffror. LO använder de siffror som regeringen Reinfeldt lagt fram i sin budgetproposition. En proposition som med all tydlighet visar att den här regeringen tänker fortsätta sänka skatter för dem som tjänar mest, på bekostnad av dem som tjänar mindre.

Det vore på sin plats att regeringen och dess borgerliga debattörer försökte försvara varför man vill öka klassklyftorna, i stället för att ägna sig åt siffertrixande.

 

Se filmen här