Rumänska romer röjer upp i sitt tältläger i Stockholmsförorten Högdalen för att flytta. Foto: Fredrik Persson

Rumänska romer röjer upp i sitt tältläger i Stockholmsförorten Högdalen för att flytta. Foto: Fredrik Persson

 

I veckan beslutade Stockholms stad att vräka cirka 170 EU-migranter som bor i ett läger i Högdalen, utan att erbjuda dem något annat alternativ än några nätters sängplats på ett akutboende.

Som om det inte vore nog vill stadens borgerliga majoritet så gärna bli av med migranterna att de erbjuder lägrets rumänska medborgare en biljett till Rumä­nien.

Stockholms stads beslut är rasistiskt – det finns ingen annan anledning att riva lägret i Högdalen.

Det är inhumant och oacceptabelt att ta ifrån människor deras sista utväg utan att i stället kunna erbjuda dem värdigare förhållanden. Det är ovärdigt av Stockholms stad och avvisningen sker med tydligt rasistiska undertoner.

Vi i Ung Vänster Storstockholm ser ett mönster i hur myndigheter behandlar människor endast på grund av deras härkomst. Vräkningen av EU-migranterna i Högdalen är bara ytterligare ett beslut i samma linje som polisens hetsjakt på papperslösa, registreringen av romer och förslagen om förbud mot tiggeri.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att vräkningen sker av humanitära skäl – men var finns det humana i att vräka redan hemlösa människor?

I stället för att riva lägret i Högdalen borde Stockholms stad erbjuda tak över huvudet och en säng att sova i också på lång sikt. Hemlöshet är inget val – det är något man tvingas till.

Ung Vänster, Storstockholm