DHL drar tillbaka varslet om uppsägningar på Lagena i Jordbro. I november var beskedet att inhyrd personal skulle ta över en del uppgifter – nu räddas 25 jobb på lagret.

25 av 70 fast anställda lagerarbetare på Lagenas vin- och spritlager i Jordbro varslades om uppsägning i november. Då hade fyra år gått sedan den vilda strejken på lagret när arbetarna protesterade mot att inhyrda skulle ta över jobb när fast anställda sades upp.

Facket protesterade mot de nya uppsägningarna och hänvisade till partihandelsavtalet som har en skrivning för att förhindra att fast anställd personal ersätts med inhyrda.

Facket och arbetsgivaren har förhandlat om uppsägningarna. Och i går kom så beskedet att de dras tillbaka, berättar Handelsnytt.

– En stor lättnad, säger Zoran Markulic som jobbar på lagret och varit med och förhandlat, till Handelsnytt. Det är jättepositivt och en stor lättnad för de som skulle ha drabbats. Det öppnar för vidare samarbete mellan arbetsgivaren och oss fackliga.

DHL:s regionchef Per Zandrén berättar för Handelsnytt vad som ligger bakom återtagandet av varslen:

– Våra effektiviseringar har gått över förväntan, samtidigt som vi haft en positiv utveckling av våra volymer. Vi har också haft en bra diskussion med facket.

DHL tog över Lagenas lager – som håller på att byta namn till Hillebrand Logistics – för ett år sedan. Och den 1 februari i år bytte DHL:s 70 lagerarbetare från Handels till Transports avtal, men de fortsatte att vara medlemmar i Handels.

Handels anser att verksamheten inte har förändrats ett dugg sedan Lagena lade ut lagret på entreprenad till DHL. De anställda gör samma jobb nu som då. Därmed ska Handels partihandelsavtal gälla.

Men det håller inte Transport med om. Och eftersom de båda facken inte är överens ska frågan avgöras av LO:s styrelse.