Det är bara så sorgligt.

Hela den fasansfulla historien om mobbning och självmord i Krokoms kommun. I veckan kom domen mot två av kommunens chefer. Det var första gången som den psykosociala arbetsmiljön prövades i domstol. Cheferna fälldes.

Sandra Lund har pratat med ombudsmannen Roger Fält från fackförbundet Vision. Det var han som skulle förhandla för Lars Persson med kommunen som avskedat honom. Vi får aldrig veta om Roger Fält hade lyckats avvärja avskedet. Lars Persson tog livet av sig när ombudsmannen var på väg upp till Jämtland.

Det är lätt att förstå hur tungt det måste kännas för Roger Fält. Men medkänslan måste också omfatta de chefer som nu fällts. Den ene hade aldrig förr gjort en utredning om mobbning. Han uttalar sig i tidningen Arbetarskydd om sin sorg och om hur mycket han tyckte om Lars Persson.

Tyvärr är det inte helt ovanligt att människor som mobbas och motarbetas på jobbet begår självmord. Men det är inte alltid som kopplingen är så tydlig som i det här fallet. Självmordet föregås av långa sjukskrivningar och depressioner. Det är heller inte alltid som den döde har anhöriga med styrkan hos Lars Perssons änka, som anmälde hans död.

Mobbare är sällan medvetna om den skada de gör. De har bara retat upp sig på någon och ser inte underläget som motparten befinner sig i.

Forskning visar att det inte är någon speciell typ av människa som kan råka ut för mobbning. Ibland är de bullriga och tar plats, ibland tysta och undfallande.

Lars Persson sökte hjälp hos kommunens högsta chefer när han attackerades av sin närmaste arbetsledare, som ständigt letade fel i hans arbete. Ångesten lyser igenom i domen. Små fel blev fler. Lars, alltmer stressad, gjorde ett allvarligt misstag och arbetsgivaren tog till storsläggan.

Avskedande är allvarligaste åtgärden en arbetsgivare kan ta till. Det är obegripligt att Krokoms chefer på socialförvaltningen inte först övervägde en omplacering innan de skickade ut sin medarbetare i iskylan. I synnerhet som Lars Persson hade stöd av sina arbetskamrater.

En mycket sorglig historia. Det är bara att hoppas att vi som har arbetsgivaransvar tar lärdom.