Charina Lundholm fick rätt till sjukersättning efter tre års kamp. Foto: Jonas Forsberg

Charina Lundholm fick rätt till sjukersättning efter tre års kamp. Foto: Jonas Forsberg

 

Efter att ha levt utan inkomst i tre år, fick Charina Lundholm rätt till sjukersättning förra året – sedan fackets juristbyrå överklagat hennes ärende.
– Det betyder allt. Det känns som om jag fått tillbaka livet, säger hon.

Charina Lundholm, 54, är en av de fackliga medlemmar som fått ersättning i något av de rättsfall som LO-TCO Rättsskydd vann förra året. Hon arbetade på ett vårdboende och skadade sig i axeln år 2000 när hon skulle lyfta en boende.

Sedan dess har hon ständiga smärtor. Hon har opererat båda axlarna utan att bli bra, och värken har spritt sig i kroppen. Trots det förlorade hon både sjukpenning och sjukersättning för några år sedan. I tre år har hon levt helt utan inkomster.

– Jag har fått låna pengar av min sambo och mina barn för att klara mig, och jag har inte haft råd ens att gå på sjukgymnastik, säger hon.

Att hennes fackförbund, Kommunal, har drivit hennes överklaganden med hjälp av LO-TCO Rättsskydd är hon både glad och tacksam över. I våras kom beskedet att hon får några hundratusen kronor i retroaktiv ersättning och även rätt till sjukersättning fram­över.

– Nu har jag råd att gå och träna, att köpa mat och mediciner och göra det som andra tar för givet, säger hon.

– Jag känner mig oerhört lättad. Jag har blivit en helt annan människa och har fått tillbaka kämpaglöden igen.

 

Läs också:

Färre sjukfall prövas i domstol