Gabriel Orozco, From Roof to Roof | Från tak till tak | De techo a techo, 1993
Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York
© Gabriel Orozco

Få konstnärer står i sån oavbruten handgriplig dialog med världen som Mexicofödde Gabriel Orozco. Dessutom vägrar han upprepa sig utan hittar hela tiden på nya grejer. Det berömdaste verket är kanske bildsviten där han tog bilder av sin gula östtyska motorcykel av märket Schwalbe sida vid sida med andra ”syskon” av samma märke i Berlin. Resultatet blev en helt gripande berättelse om kontaktsökande med verkligheten.

De senaste verken har tillkommit i dialog fram och tillbaka med yrkesstenhuggare. Roca Tortuga | Sköldpaddsten | Turtle Rock, 2013
Diorit | Diorite, 11 x 30 x 30 cm
Courtesy of the artist and kurimanzutto, Mexico City
© Gabriel Orozco. Foto: Estudio Michel Zabé

Också de andra verken på den stora utställningen på Moderna Museet i Stockholm – foto, skulptur, lera, bearbetade strandfynd, bilmodeller, orörliga mobiler, vapensköldar – rymmer en sällsam blandning av sorg och tillfredsställelse, otillräcklighet inför livets ogripbara omfång koncentrerad i minnesvärd detaljhumor. Alla Instagram-missbrukare bör vallfärda för att njuta av fotografierna.

Orozco_int_1408Och den specialbyggda bilen med plats för bara en person i framsätet och en i baksätet är ren poesi.

För den som inte kan ta sig till Stockholm rekommenderas katalogen, där rikligt med foton av verken trängs med inspirerade och lärda utläggningar.

Utställning

Natural Motion

Konstnär: Gabriel Orozco
Curator: Ann-Sofi Noring
Visas på: Moderna Museet Stockholm
Pågår t o m: 14.5

Katalogen är utgiven av Kunsthaus Bregenz och Moderna Museet och heter också Natural Motion. Bland skribenterna märks Rosalind Krauss.