Ara_1408Skivtiteln Vuoste Virdái betyder “Mot strömmen”. Men musikens budskap är såväl mot som i och med. Simon Issát Marainen, vokalist i gruppen Ára, både jojkar och sjunger. Eller snarare sjunger han på två sätt: dels enligt sin samiska tradition och dels mer modernt och popinfluerat – fast fortfarande på samiska. Det handlar – åtminstone för mig, som hör till majoritetssamhället – om att vårda och värna sina rötter och sin tradition, samtidigt som man vill leva i nutiden. Simon Issát Marainen inleder med att jojka traditionellt – utan ackompanjemang. Många samer har sin egen personjojk och sonen fortsätter sen med mammas jojk. Så börjar musikerna (gitarr, klaviatur, bas, trummor, trumpet, violin m m) att skapa indiepop, jazz, soul, rock och även sån där atmosfärisk naturmusik som slarvigt brukar kallas new age. När musiken blir popigare så växlar sången från grövre och mörkare till ett ljusare tonläge. Jojken omvandlas till samisk pop, traditionen moderniseras.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Vuoste Virdái

Artist: Ára
Skivmärke: Westpark

Den samisk-svenska gruppen Áras nya album Vuoste Virdái finns på Spotify. Fast den fysiska utgivningen innehåller något som saknas digitalt: engelska översättningar av de samiska sångtexterna.

På YouTube kan man se och höra en musikvideo till låten ”Speadjárnávdi” från nya albumet. Ämne: människans (o)mänsklighet.

På SvT Play kan man även (t o m 9/3) se och höra ett avsnitt av TV-programmet Go´kväll där Simon Issát Marainen är med och samtalar. Cirka 15 minuter in i programmet jojkar han sin mamma jojk, ”Randi”, till musik av Ára. Cirka 39 minuter in framför de också  låten ”Miessi”.

Se och hör – på YouTube – en musikvideo från inspelningen av låten "Juhán", som finns med på Áras debutalbum O.

Och här en inspelning – också YouTube – från Nyhetsmorgon på TV4, där man ser och hör gruppen Ára framföra "Váimmožan", en sorgsen kärleksjojk.

På nätsidan Satmi – Sameland finns en inspelad intervju med Áras sångare, den samiske jojkpoeten och kulturelle mångsysslaren Simon Issát Marainen. För att lyssna: klicka längst ner i högra spalten.

Även många andra samiska artister/musiker har gjort skivor där de placerat traditionen i nutid. Mest känd är nog Mari Boine (från norska Sameland). Flera av hennes album finns på Spotify, bl a Leahkastin från mitten av 90-talet.

Sofia Jannok (från svenska Sameland) gav i fjol ut albumet Ahdi (Wide As Oceans), där hon förenar samisk tradition med nutida popmusik. Lyssna på Spotify.

Wimme (från Finland) har gjort ett stort antal skivor där han med utgångspunkt från jojk skapar techno- och ambient-aktig musik. Bl a albumet Cugu, som också finns på Spotify.

Samlingen Sjungande Tornedalen innehåller några exempel på äldre, oackompanjerad jojk. Lyssna på Spotify.