De har inte här att göra, var beskedet från IF Metall-klubben när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Volvo CE:s fabrik i Eskilstuna på tisdagen.

Men det blev inga protestaktioner på arbetsplatsen, med drygt 2 000 anställda.

– Vi tycker inte att man ska ge SD mer uppmärksamhet än de förtjänar, säger Bo Karlsson Löfroth, klubbstyrelsens sekreterare, till TT.

Klubbstyrelsen har dock lagt upp ett brev på sin hemsida där de uttrycker sig kritiskt både mot SD och Volvo CE:s beslut att låta partiet besöka arbetsplatsen. I brevet kallas SD både främlings- och fackföreningsfientligt.

”Sverigedemokraterna reser nu land och rike runt för att visa upp nya fina fårakläder där man inte ska se ulven bakom. För att framstå som ett parti som alla andra, försöker man förtränga sin bakgrund och sina järnrörsmanér från folks medvetande”, skriver klubben.

På torget utanför biblioteket i Eskilstuna sammanfattade Jimmie Åkesson sin dag. Han var nöjd med besöken men hade hoppats på att få träffa fler än ledningen.

– När man besöker en stor arbetsplats som Volvo hade det inte skadat om man fått träffa några som jobbar på golvet eller någon facklig representant, säger han.

Uppemot ett femtiotal personer hade samlats på torget, några från Ung Vänster, några Sverigedemokrater och en del nyfikna.

 

Läs också:

SD-besök upprör fackklubb

Manifestation mot SD