Jimmie Åkesson (SD). foto: Yvonne Åsell

Jimmie Åkesson (SD) ska besöka traditionella S-fästen runtom i landet. Foto: Yvonne Åsell

 

Sverigedemokraterna ger sig nu ut på en turné riktad mot traditionella S-fästen i landet. Och kampanjen möts av hård kritik redan innan den har börjat. Första stoppet är i Eskilstuna på tisdagen och IF Metallklubben på Volvo CE i staden är kritisk mot maskintillverkarens beslut att ta emot SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det strider mot kärnvärdet mångfald, som företaget säger sig ha, enligt facket.

Besöket var dessutom okänt för klubbstyrelsen till dess att TT tog upp frågan med facket på måndagen.

– Jag tycker faktiskt det är lite beklämmande, minst sagt, säger vice klubbordförande Robert Fredriksson.

– Volvo som företag borde säga nej, som ett sätt att markera vad som är viktigt för företaget, säger han om beslutet att ta emot SD-ledaren.

– Som organisation tror IF Metall och hela LO-kollektivet på alla människors lika värde. Och det kan man inte säga att Sverigedemokraterna står för, tillägger han.

Enligt Fredriksson brukar det informeras bättre kring politiska besök. Men han tolkar inte den bristfälliga informationen som att Volvo velat mörka besöket, utan snarare att det handlar om att företaget inte vill marknadsföra SD.

Om det blir aktuellt att markera missnöjet är ännu oklart. Frågan kommer att diskuteras i klubbstyrelsen.

– I och med att vi blev tagna på sängen av det här får vi se vad vi kan göra och vad vi hinner att göra. Men vi behöver föra en dialog med företaget, säger Fredriksson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson planerar att göra ett 20-tal liknande besök i större svenska städer under kampanjen, som pågår till mitten av april. Bland annat ska Malmö, Göteborg och förorter till Stockholm besökas.

– Vi har varit bättre på att ta väljare från Alliansen än från Socialdemokraterna ett tag. Så vi ser att det finns en stor outnyttjad potential där, säger Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg för SD.

SD-kampanjen är en sorts upptakt till kampanjerna inför EU-valet och riksdagsvalet senare i år. Den inleds sedan flera opinionsmätningar på senare tid visat att de rödgröna partierna i riksdagen skulle få egen majoritet om det vore val i dag – vilket skulle innebära att SD förlorar sin vågmästarroll i riksdagen.

I Eskilstuna, som styrs av en rödgrön majoritet sedan valet 2010, kommer Åkesson efter besöket hos Volvo CE även att besöka ett äldreboende. Dessutom blir det ett torgmöte i centrala Eskilstuna.

Att facket inte visste om besöket tidigare förklaras med att företaget till en början valt att hålla informationen om besöket inom en liten krets, säger Magnus Bäärnhielm, pressansvarig vid Volvo CE i Sverige.

– Det är av säkerhetsskäl. Vi har även haft en dialog med Säkerhetspolisen, säger han till TT.

Bäärnhielm poängterar att facket nu har informerats om besöket.

Han säger vidare att bolaget behandlar alla riksdagspartier lika.

– Företrädare för partierna som vill besöka våra anläggningar för att se och lära får göra det. Men de får ju inte komma hit och bedriva politik.

SD och LO

Sverigedemokraterna (SD) har i opinionsmätningar sedan en tid varit näst största parti bland LO-medlemmar som tillfrågats om hur de skulle rösta om det vore val.

Bland LO-förbunden skiljer sig policyn åt när det gäller hur man hanterar aktiva SD-medlemmar.

Transport, med 62 000 medlemmar, har som policy att utesluta medlemmar som är aktiva inom SD. IF Metall har en något mjukare regel, som säger att medlemmar får vara politiskt aktiva i vilket parti de vill, men att det inte går att ha fackliga förtroendeuppdrag och samtidigt vara aktiv sverigedemokrat.

I 2010 års val fick SD nästan 10 procent av rösterna i Eskilstuna, vilket gav åtta mandat i kommunfullmäktige. Den rödgröna majoriteten i kommunen har 41 mandat, medan allianspartierna har 30 mandat.