Konstmässan Supermarket i Stockholm började som en reaktion mot konstens kommerialisering. Numera är den en mötespunkt för konstnärsdrivna gallerier och institutioner från hela världen. Perifera länder som Georgien och Tibet är speciellt inbjudna. Och det ger en mycket speciell stämning. Montrarna vill säga nånting, inte sälja. Och är ofta väldigt sparsmakade, för att lämna plats för samtal. Jag gick omkring igår medan de ännu byggde. Idag öppnar det på riktigt, och pågår fredag–söndag. Väl värt ett besök. Platsen är Kulturhuset, plan 3 och 5.

Jag hade ett särskilt intressant samtal med en utställare som var inflammerat upptagen med hur man konstnärligt ska representera dem som drabbats av samhällets orättvisor utan att göra dem till offer, och så att de själva kommer till tals. Museet för glömska heter den institutionen, till vardags i Norrköping, på Supermarket högst upp, längst in. I en oändlig loop berättar munnar en enda sak om sig själva: hur lång tid de suttit fängslade utan rättegång.