Kommer ihåg tv-inslaget hösten 2006 med en rosenrasande Wanja Lundby-Wedin som hötte med fingret mot Sven Otto Littorin.

Det handlade om den differentierade a-kassan och Alliansens på­hittiga experiment – att knyta avgifterna till graden av arbetslöshet. Ju högre arbetslöshet bland medlemmarna i ett fack desto dyrare avgift. Vilket i sin tur skulle leda till att facket i fråga drog ned på lönekraven och därmed, simsalabim, skulle arbetslösheten minska.

Så såg den ekonomiska pappersteorin ut. I verkligheten förhandlar varje fackförbund på flera olika kollektivavtalsområden – vissa med högre arbetslöshet, andra med lägre.

Så om sambandet ska funka krävs differentierad a-kassa utifrån kollektivavtalsområde. Och det låter sig knappast göras.

Arbetslösheten sjönk inte. I stället lämnade folk både a-kassan och facket. Nu står två av tre arbetslösa utan arbetslöshetsförsäkring. LO-förbunden har tappat medlemmar, vilket i längden riskerar att försvaga legitimiteten hos den svenska modellen.

Det var den framtidsvisionen LO:s Wanja Lundby-Wedin såg och som gjorde henne så förbannad på ministern.

I veckan presenterade vi de senaste siffrorna på organisationsgraden. LO-förbunden har bromsat tappet. Men att ta tillbaka dem som lämnat låter sig inte göras på en kafferast.

Undrar hur ”arbetarpartiet” Moderaterna kunde missa den risken? Eller var det tvärtom?

Ibland blir man bara förtvivlad.

Han är data- och it-tekniker. Sverige har inte lagt ett öre på hans utbildning. Han talar svenska. Men inte får han något jobb inte.

Mats Pejer har träffat Waleed Abbas från Irak som förgäves sökt jobb i flera år i sitt nya hemland. Nu ska han placeras i fas 3 – vilket enormt slöseri med resurser.

Waleed Abbas är inte ensam. Invandrare kallas på intervjuer om de använder sig av ett svenskt namn.

Jag har själv en invandrad släkting. Han jobbade inom äldrevården utan adekvat utbildning. Sen gick han truckförarutbildning. Sökte 40 jobb. (Det är brist på folk som kan köra truck.) Inte gick det. Nu är han tillbaka i hemtjänsten.

Ibland skäms man för Sverige.