Vitalij Klitjko. Foto: Sergei Chuzavkov

Vitalij Klitjko. Foto: Sergei Chuzavkov

Ett av Ukrainas oppositionspartier manar till strejk i morgon, torsdag. Den nationella strejkkommittén förbereder i stället en aktion den 25 februari.

Oppositionspartiet Udar, som leds av den tidigare boxningsvärldsmästaren Vitalij Klitjko, manar till en timslång strejk klockan tolv på torsdagen ukrainsk tid. Strejken ska visa att människor ute på arbetsplatserna, inte bara på självständighetstorget Majdan, kräver ordning och ansvar av den politiska ledningen, säger strejkledaren Jurij Krikunov till nyhetssajten Gazeta.ua.

– Men torsdagens strejk har utlysts med för kort varsel. Den får knappast någon större anslutning, säger Michail Volynets, ordförande för Ukrainas fria fackföreningars samorganisation KVPU.

Michail Volynets är vice ordförande i den nationella strejkkommittén, där förutom KVPU även företrädare för Udar, oppositionspartiet Bat’kivsjtjina (som leds av Julia Timoshenko) och en rad ideella organisationer ingår. Kommittén förbereder en ”varningsstrejk” den 25 februari, som ska vara mellan 15 och 60 minuter, varierande beroende på arbetsplats.

– Vi har funnit en juridisk lösning för att strejken inte ska kunna stämplas som brottslig och leda till avskedanden och åtal, säger Michail Volynets. Enligt lag är strejker tillåtna om arbetsgivaren har brutit mot arbetsmiljölagstiftningen och lokala säkerhetsföreskrifter. Och sådana brott är vanliga, inte minst inom gruvindustrin.

Strejken ska sätta tryck bakom politiska krav, framför allt förändringar av Ukrainas grundlag för att begränsa presidentämbetets makt.

– För att vidga strejken till östra Ukraina, där många inte stöder de politiska kraven, har KVPU arbetat fram ekonomiska krav som stöds i de östra delarna, säger Michail Volynets. Det gäller framför allt krav på höjda löner och utbetalning av sjukpenning och andra sociala förmåner, men även mot att jobb skärs bort.

För närvarande råder vapenvila på Majdan. Men enligt Michail Volynets fortsätter människor som protesterar mot vanstyret i landet att arresteras eller helt enkelt försvinna, trots att den lag från januari i år som förbjöd möten och demonstrationer har dragits tillbaka.

Enligt Facebooksidan Evromajdan SOS, där saknade aktivister efterlyses av sina anhöriga, rapporteras i dag, onsdag, fortfarande 23 personer vara försvunna.