Omvårdnadsprogrammet drogs igång 2011 för att utbilda anställda i åldringsvården till undersköterskor. Nu anklagas två av de största utbildningsföretagen för att fuska med betygen för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det är tidningen Kommunalarbetaren som avslöjat att kommuner klagat på företagen och att ett företag, Medlearn anmälts till Skolinspektionen. Där hade en student utbidat sig till undersköterska på bara fyra månader. Normalt ska en utbildning ta två till tre terminer för en person som arbetar samtidigt.

– Jag hade inte kunnat förutspå att någon skulle vara så o­etisk som Medlearn. Min upplevelse av dem är att de inte har något kvalitetstänk utan att de vill ge mesta möjliga poäng på kortast möjliga tid för det ger mest utdelning till företaget, säger Linda Wikman, utbildningsstrateg på äldreförvaltningen i Stockholms stad till tidningen.

10 000 personer har utbildats i omvårdnadsprogrammet. Socialstyrelsen betalar utbildningsföretaget 50 kronor per studerad poäng.

Läs mer på kommunalarbetaren.se