Det grymma svärdet är en oförliknelig tidskrift med alldeles egen estetik, ful och desperat, men samtidigt vacker och stolt. Jobbigheten är kung i de idiosynkratiska texterna och grova bilderna. Ett alldeles utmärkt komplement till all annan anpasslighet i samtiden.

I det senaste numret (17) gör de en ambitiös presentation av en av sina hjältar, den franska serietecknaren Caroline Sury, som djupintervjuas av Fredrik Jonsson, och som själv har textat den svenska översättningen av en vild berättelse om ett äktenskapsgräl som verkar få hela samhället att bryta samman.

Ur "En morgon mef fröken Latarte och Psyco-Jimbo" av Caroline Sury i senaste numret av Det grymma svärdet.

Ur ”En morgon med fröken Latarte och Psyco-Jimbo” av Caroline Sury i senaste numret av Det grymma svärdet.

Man får veta allt om Surys bakgrund och om hur hon kommit att jobba med gammalmodig screentryckteknik i små upplagor, och alltmer gått mot det abstrakta, utan att därför pruta på rabulismen. En mycket fin presentation, som fick mig att genast skaffa ett ex av den tidskrift hon varit med om att ge ut: Le dernier cri (Sista skriket).

Det grymma svärdet finns i vissa välsorterade bokhandlar och i nätbokhandlar.