Läkaren Helmuth Lang fick lämna jobbet på Karolinska i Solna. Det skedde en vecka efter att han varit med i tv-intervju om bristande säkerhet på sjukhuset. Enligt honom själv blev han straffad. Nu är hans kollegor oroliga över yttrandefriheten på sjukhuset.

”Syftet med mötet är att meddela dig att vi ämnar avsluta ditt vikariat 1/1 2014 eftersom du inte, i samma utsträckning som tidigare, behövs i verksamheten. Vi kommer i stället att erbjuda dig en timanställning.”

Det beskedet fick Helmuth Lang i ett mejl, en vecka efter att han skulle ha varit med i SVT:s lokala nyhetsprogram ABC. Intervjun handlade om kritik som Statens haverikommission presenterat i en rapport om bristerna i samband med att en hjärtpatient avlidit på sjukhuset. När Helmuth Lang fick beskedet om att hans vikariat inte skulle förlängas drog han tillbaka intervjun, som aldrig sändes.

Helmuth Lang hade då varit anställd på sjukhuset i 36 år. Han spelade in mötet med HR-avdelningen, vilket ABC tagit del av. Där säger han:

”Inom en vecka efter att jag pratat med medier om haverikommissionens rapport så upphör min anställning. Det är en ganska fantastisk tajming.”

Över 90 medarbetare på thoraxintensiven på Karolinska har nu skrivit under ett upprop där de ifrågasätter sjukhusledningens beslut. De skriver också att de är oroliga över att uttala sig om missförhållande på sjukhuset.

– Det är ogrundad oro, vi har en öppen inställning till press och medier. Vi ska kunna stå för både bra och dåliga saker utan att någon riskerar repressalier, säger sjukhusets divisionschef Harald Blegen till ABC.

Helmuth Lang har nu erbjudits en omplacering till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.