Nej, Marcus Nilsons avtal om spel för Djurgården hockey gällde inte enbart spel i elitserien. Det konstaterar Arbetsdomstolen i sin dom i dag.

Därmed förlorade Djurgården hockey fallet där klubben ville ändra spelarnas lön då laget åkte ur elitserien. Nu får man i stället betala över en halv miljon kronor i skadestånd till Marcus Nilson.

Hockeyspelaren Marcus Nilson anställdes i Djurgården hockey i oktober 2010. Hans avtal skulle löpa fram till och med sista april i år. Men redan den 20 april 2012 avbröts anställningen. Inte formellt, men Marcus Nilsons passerkort slutade fungera och han fick veta att han inte längre var välkommen till träningen.

Orsaken var att Djurgården var på väg att åka ur elitserien. Klubben ville då att Marcus Nilson, som då tjänade 250 000 kronor i månaden, och flera andra spelare skulle halvera sina löner. Djurgården hockey skulle nämligen drabbas ekonomiskt om man inte längre spelade i elitserien. Klubben ansåg också att hans lön låg på en ”främmande nivå för spel i allsvenskan”.

Till skillnad från de andra spelarna accepterade inte Marcus Nilson de nya villkoren. Vilket alltså slutade med att han inte längre var välkommen på träning. Ett ogiltigt avskedande ansåg han och hans fackförbund Unionen, som stämde klubben till AD.

Och domstolen går på fackets linje. I domen kan man bland annat läsa:

”En tidsbegränsad anställning kan som utgångspunkt inte upphöra före anställningstidens utgång. Om man inte kommit överens om något annat.”

Vilket man enligt hans avtal inte gjort. Enligt AD finns inget där som talar om vad som händer om klubben åker ur elitserien.

Djurgården hockeys agerande är att jämställa med ett avskedande, konstaterar AD. Klubben ska därför betala ett ekonomiskt skadestånd som motsvarar mellanskillnaden mellan den lön han har i sin nuvarande klubb HV71 jämfört med den han hade i Djurgården.

Totalt blir det 470 019 kronor, eller 24 031 kronor i månaden från att han blev avskedad. Klubben ska även betala 75 000 kronor i allmänt skadestånd till Marcus Nilson för brott mot anställningsskyddslagen. Dessutom ska Djurgården hockey betala Unionens rättegångskostnader på 125 970 kronor.

I ett pressmeddelande skriver Djurgården Hockey att Marcus Nilson inte kommer att kräva hela beloppet av klubben. Och att de snarast ska diskutera fram en överenskommelse. Djurgården hockey skriver också att domen kommer att få stor betydelse för samtliga klubbar i Svenska hockeyligan, som tidigare alltså hette elitserien.

Ledamöterna i domstolen var eniga.