DavidCrosby_1407David Crosby sjöng vackert redan på 60-talet men hans röst har faktiskt blivit vackrare för varje årsring. Så skönt, lent och mjukt som på nya skivan kan han aldrig ha sjungit förut. Förresten har det gått hela 21 år sen han senast gjorde ett album med eget material. Och den här gången också med låtar av James Raymond, hans son. Några av dem har sonen samskrivit med pappa. Men oavsett så låter varje text och melodi som om de kommer ur David Crosbys kropp. De förmedlar hans tankar om sitt liv och hela livet. Stilla, lugna – ja, sävliga – sånger. Piano och gitarr skapar en melankolisk klangbotten över vilken Crosby nästan mässar texterna. Det är protestsånger från en gammal man som bevarat ungdomen i sig. Några textrader: ”I vote for peace and the blood still runs” och “There so much disturbing short sighted shit / We must be able to do better than just live with it”. Fast jag undrar – trots Mark Knopflers medverkan – varför Crosby spelar så lite gitarr på albumet?

Bengt Eriksson

Veckans CD

Croz

Artist: David Crosby
Skivmärke: Blue Castle

David Crosbys nya album Croz finns på Spotify.
Också A Thousand Roads, hans förra album, finns på Spotify.

The David Crosby Box är en megasamling, både med låtar från soloalbum och tiden med Crosby, Stills & Nash (och ibland Young). Även några spår med gruppen CPR, där både David Crosby och James Raymond är medlemmar. Också på Spotify.

Under senare år har Crosby turnerat och gjort inspelningar med Graham Nash. The Second Duo Album heter en av skivorna. Finns på Spotify.

Det finns också flera album med Crosby, Stills & Nash på Spotify, t ex trions självbetitlade debutalbum (från 1969) som bl a innehåller låten ”Guinevere”, skriven av David Crosby.
När Neil Young anslutit sig gjordes albumet Déjà vu (1970) med kvartetten Crosby, Stills, Nash & Young. Här finns bl a låten ”Almost Cut My Hair” av David Crosby. Lyssna på Spotify.

Skulle kunna fortsätta länge och tipsa på skivinspelningar där David Crosby medverkar. Men till sist: mitt favoritalbum med gruppen The Byrds, Fifth Dimension, där ju Crosby också var med. På Spotify.

Se och hör David Crosby framföra låten ”Radio” – tillsammans med bl a Mark Knopfler – från nya albumet Croz i en radiostudio hos BBC i London. Finns på YouTube.

Och här kan man se och höra – också YouTube – Crosby framföra en annan låt, ”Set That Baggage Down”, från nya albumet i en live-inspelning som gjordes på klubben City Winery i New York.
Ännu en inspelning från samma konsert i New York med låten ”Holding On To Nothing” från nya albumet. Se och hör på YouTube.

I en lång intervju med The Hudson Union Society pratade  David Crosby om både musik och politik. På YouTube finns intervjun uppklippt i frågor och ämnen. Jag har valt ut några klipp – först det här som handlar om nya albumet.
Och här – på YouTube – kan man se och höra Crosby prata om hur låtidéer kommer till honom.
Här – också på YouTube – kan man se och höra honom tala om sitt musikaliska samarbete med sonen James Raymond.

Och härpå YouTube – kan man se och höra en fin live-tolkning av David Crosbys låt ”Almost Cut My Hair” när Crosby, Stills & Nash hade återbildats 2009.

Efter allt detta kanske ni är beredda att kolla en hel konsert med Crosby, Stills, Nash & Young från Wembley i London 1974? Se och hör på YouTube.

Allra sist: några låtar med The Byrds från en inspelning i Radiohuset i Stockholm 1967. Inga rörliga bilder men både bra spelat och inspelat. Hör på YouTube och missa inte stämsången och den skämtsamma avslutningen (med inspiration från Beatles).