När värmeinstallatören inte ville skriva på pappret om att han blivit uppsagd, utan först kontakta sitt fackförbund blev chefen aggressiv och tillkallade hjälp för att tvinga honom att skriva på. Installatören fick fly in i skogen. Nu stämmer Byggnads företaget på en halv miljon kronor.

Värmeinstallatören anställdes under hösten 2011 på ett Stockholmsföretag som installerar luftvärmepumpar. I somras blev han inkallad till kontoret via e-post. Väl på plats säger företagets vd till honom att han är uppsagd och sträcker över handlingar att skriva under.

Installatören säger då att han inte ville skriva på någonting utan att först rådgöra med sitt fackförbund Byggnads. Enligt stämningsansökan säger vd:n då till honom att han måste skriva på omedelbart, samtidigt som han ställer sig i dörröppningen och blockerar utgången.

Installatören upprepar sitt krav. Då kallar vd:n på en kollega som kommer och knuffar till installatören. Han lyckas ta sig loss, men hör att de springer efter honom. Installatören kommer dock ut och springer in i skogen. Där ringer han polisen som kommer med en patrull.

Sättet han har blivit behandlad på strider mot föreningsrätten anser Byggnads, som nu stämmer företaget till Arbetsdomstolen. Enligt stämningen kräver man 250 000 kronor till installatören i skadestånd. Och lika mycket till förbundet.