sotji

 

OS pågår och de senaste idrottsliga framgångarna får ni läsa om på andra håll. Men Arbetet vill påminna om en annan aspekt på spelen: korruptionen, utnyttjandet av arbetskraft, likgiltigheten för mänskliga rättigheter.

 

Ledare: Olympiska kommittén flyr sitt ansvar för kränkningarMartin Klepke

Det är ett aktivt val av IOK att kräva perfekta sportförhållanden men samtidigt utelämna alla krav på demokrati, mänskliga rättigheter och rättigheter för arbetstagare, skriver Martin Klepke.

 

marten140Krönika: Ryssland har redan slagit OS-rekord

I dag invigs OS på den enda orten i Ryssland som inte har vinter. Det står redan klart att värdlandet Ryssland är oslagbart i grenarna slöseri och fiffel, skriver Arbetets Mårten Martos Nilsson.

 

OS-arbetare får inte ut sin lön

Utebliven lön, beslagtagna pass, häktning utan mat och vatten. De arbetare som byggt upp OS-anläggningarna i ryska Sotji behandlas uselt på många sätt, rapporterar en människorättsorganisation.

 

”Ta ansvar, OS-sponsorer”

De svenska OS-sponsorerna ATG, Nordea och Vattenfall kritiseras av bland annat facket för att inte ta ansvar för mänskliga rättigheterna i samband med vinter-OS i ryska Sotji som snart börjar.

 

 Utan lön i fyra månader

Även arbetsledare och produktionsansvariga kan bli blåsta på lönen i förberedelserna inför OS. Robert Kesian, byggnadsingenjör, berättar.