Det kändes som jobbiga år. Egentligen var det så enkelt.

Ung på 60- och 70-talen. Valen: Vilken gymnasielinje? Vilka länder ska vi avverka på tågluffen? Vem kan köpa ut mellanöl? Vem kan köpa ut en Beyaz?

Kraven var mer att ha kul: Sjunga och dansa och röka på i Amsterdam.

Allvaret kom sen. Sommarjobb var det gott om. Då fanns begreppet ”skoltrött”. Skoltrötta kunde gå direkt till jobb. Byns verkstad utbildade svetsare och svarvare. Eleverna fick fast jobb och lön. Tjejerna gick tvåårig kontorslinje eller satte sig i kassan.

Ung i början på det nya seklet. Valen: Vilken gymnasieskola är bäst, har högst status? Kommer jag in där kompisarna kommer in? Vilket land ska jag plugga i? Vilket land ska jag jobba i?

Kraven: Vinna Idol. Blogga? Räcker inte – bloggkändis måste man vara i så fall. Rakad under armarna – minst, tvättbrädesmage och låna till förstoring av tuttarna. Hur ska jag kunna flytta hemifrån? Testa att jobba utan lön i ett par veckor så kanske jag får en chans på en visstidsanställning. Callcenter?

Vi sviker en hel generation. Ungdomsarbetslösheten är skyhög och människor under 25 mår uruselt. 

Samtidigt lägger vi vår framtid på deras axlar. De ska lyckas, exponeras, bejaka arbetslinjen och så småningom försörja alla oss gamlingar som kommer att kräva mer än god omvårdnad.

Erik Larsson och Kristina Wallin skriver om Europas skam i veckans Arbetet. Ungdomsarbetslösheten som legat på rekordnivåer i flera år. 5,5 miljoner unga européer är registrerade som arbetslösa.

Värst är det i Grekland, Spanien, Kroatien och Italien. Kristina Wallin har träffat Valentina Predieri i Bologna. Hon är 27 år och hyser föga hopp om att hitta en anställning. I Italien mäktar arbetsförmedlingen endast med att förmedla jobb till två procent av de sökande.

Valentina har räknat ut att hon och hennes sambo klarar sig i drygt två månader till utan jobb. Och sen?

Missa inte sista delen av vår serie om fackliga som byter sida och blir chefer. Den här veckan ger vi plats åt kritikerna. Svek kallar de sidbytet. Läs Inblick och Debatt.

Läs också om butiksrånen som blir allt vanligare. Tre som jobbar i butik dog i jobbet förra året, mördade.

Och kolla in forskaren som så mycket går in i sitt kall att hon designat en klänning med demografiska stapeldiagram. Snyggt? Nja. Men kreativt!