Foto Dan Hansson / TT

Foto Dan Hansson / TT

I morgon lördag den 8 februari kl 14 kan den som vill gå till ABF-huset i Stockholm och se Susanna Alakoski ta emot Moa-priset från ABF och sällskapet Moas vänner.

Motiveringen: ” för ett författarskap som i Moas anda envist och angeläget håller fast vid socialt utsattas människovärde. Susanna Alakoski har berikat den svenska samtidslitteraturen med en distinkt och insisterande författarröst.

Hennes tro på vardagliga erfarenheters genomgripande betydelse lyfter fram gestalter värda att slå följe med. Sverigefinska Leena i den Augustprisade debutromanen Svinalängorna (2006) är en okuvlig och egensinnig syster till Moa Martinsons Mia. Det omaka syskonparet Anni och Sami i Håpas du trifs bra i fengelset (2010) sammanfattar väl folkhemmet Sveriges fram- och baksidor: klassresa eller social utslagning.

Susanna Alakoski är också en viktig debattör som med antologierna Tala om klass (2006), Lyckliga slut (2007) – sjutton berättelser om vardagsvåldet och Fejkad orgasm (2008), lyft fram centrala klass- och könsrelaterade problem. I den svenska samhällsdebatten är Susanna Alakoski ett salt.”

Ebba Witt-Brattström medverkar och håller föredrag om pristagaren. Och söndag om två veckor står de båda två som pristagare på en och samma scen, när Ivar Lo-priserna delas ut.