Pappu Singh är kollega med Annika Sjöberg i sysselsättningsfasen på Andra varvet. Foto: Nils Lundgren

Annika Sjöberg blev utan jobb efter 30 år på Arbetsförmedlingen. I stället blev hon fas 3:are – i bokbranschen.

På Arbetsförmedlingen hade hon börjat som telefonist men avancerat till kontorsjobb på avdelningen för bygg och transport. ”Statens kaka är liten men säker” hette det, men så kom beskedet att hon och hennes arbetskamrater ansågs överflödiga. Och ett nytt jobb var inte lätt att få.

– Arbetsgivarna vill inte ha folk som är över 40 år. Och de tittar numera bara på om man har högskoleutbildning, mer än på personen, säger Annika Sjöberg.

I dag är hon 53 år och arbetslös sedan flera år. Arbetsförmedlingen har placerat henne som deltagare i sysselsättningsfasen, så kallas det när långtidsarbetslösa utrangeras till fas 3.

Hon tycker själv att hon hade tur som placerades på secondhandbutiken Andra varvet i Stockholmsförorten Högdalen, sysselsättningen är så pass meningsfull att hon kallar det för ett arbete.

– Jag jobbar här på Andra Varvet, ja det är ett och ett halvt år som jag varit här.

Även om Annika Sjöberg inte är anställd med riktig lön, så har hon samma tider som de andra. Hennes uppgift är att ta hand om alla tusentals böcker som lämnas in. Hon sorterar in dem efter författare, finns det för många dubbletter ser hon till att de kastas.

Till en början var hon skeptisk till uppgiften, i dag är hon så engagerad att hon kan tas för bibliotekarie. Hon vill peppa dem som inte brukar läsa att komma in och handla billiga böcker.

– Jag vill att folk ska upptäcka alla berättelser de annars går miste om, säger Annika Sjöberg.

Lokalen i centrumet passar perfekt för Andra varvet som är beroende av att de som vill skänka grejer ska hitta fram. Återvinningen och försäljningen ger ett överskott som projektägaren Nya Rågsveds Folkets hus-förening investerar i den lokala ungdomsverksamheten. Här pratar ingen om vinst.

– Jag stormtrivs, det är god stämning bland arbetskamraterna, cheferna är bra och jobbet är meningsfullt. Men de borde höja ersättningen, säger Annika Sjöberg vars ekonomi är beroende av att maken får lön som vvs-montör.

I oktober i år har hon varit på Andra varvet i två år, vilket anges som maximal tid för sysselsättningsplacering på en arbetsplats.

– Jag hoppas på att bli kvar, jag ska diskutera det med Arbetsförmedlingen, säger Annika Sjöberg som själv ser ett slut på arbetslivet.

Hon gläds åt att i stället få mer tid för sommarstället på Muskö.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Fakta

Om Annika Sjöberg

53 år, långtidsarbetslös deltagare i sysselsättningsfasen, som tidigare hette fas 3.

Tidigare: Statsanställd i 30 år.

Huvudsyssla: Har hand om böcker. Från början tog hon emot möbler och lampor.

Tjänar: 14 000–15 000 kronor före skatt i ersättning per månad. ”Jag skulle ju vara glad om man hade lite mer i ersättning.”

Varför får du inget jobb? ”Jag har haft samma jobb hos staten i 30 år och har därför en mager meritförteckning. Började arbeta i unga år, därför är jag dåligt utbildad. Och så är jag över 40.”

Ekonomin: Klarar hon tack vare att maken har inkomst som vvs-montör.

Om fas 3

Antal: 35 308 deltar i sysselsättningsfasen (fas 3) i hela landet. Deltagarna har varit arbetslösa i mer än 450 ersättningsdagar.

Ersättning: Anordnare av fas 3-projekt får cirka 5 000 kronor varje månad per deltagare.

Ersättning: Om den arbetslöse uppfyller villkoren för a-kassa beräknas aktivitetsstödet utifrån a-kassans dagpenning, högst 680 kronor per dag före skatt.

Annika Sjöbergs fas 3-anordnare: Andra varvet är en verksamhet med ideellt och socialt ansvarstagande som idé. Syftet är att ge långtidsarbetslösa meningsfull sysselsättning och en möjlighet att återgå till arbetsmarknaden. Ägs av Nya Rågsveds Folkets hus-förening och drivs i bolagsform.