Risken att bli rånad är högst i guldsmedsbutiker. Därefter kommer tobaksbutiker. ”Det känns inte verkligt i början”, säger en tobakshandlare som nyligen blev rånad för andra gången.

För guldsmeder pekar kurvan rakt upp när det gäller rån. Risken att utsättas för rån i en guldsmedsbutik är fem gånger högre än övriga handeln. Den som jobbar i kiosk eller tobaksaffär löper också en högre risk, närmare tre gånger så hög som i handeln i övrigt.

De senare tillhör en grupp som sällan är medlemmar i vare sig arbetsgivarorganisationer eller fackförbund. En av dem är en tobakshandlare i Mellansverige vars butik nyligen rånades. För andra gången. Han vill inte berätta vad han heter, eller var hans butik ligger.

– Jag såg att han tog upp en halsduk över näsan. Men det var kallt och blåsigt så jag blev lite osäker. Men till slut bad jag honom ta ner den. Då tog han fram pistolen och sa att han ville ha pengarna.

Tobakshandlaren gav rånaren pengarna.

– Det känns inte verkligt i början. Det tar några dagar innan man förstår vad som hänt.

Han säger att han inte blev så rädd för sin egen del. Mer för de andra två kunderna i butiken.

– Jag är 60 år nu, man har sett litegrann. Jag var ganska lugn och sa till honom att gör han inget så får han pengarna. Han blev aldrig aggressiv.

Det var den här gången. För 20 år sedan blev tobakshandlaren rånad för första gången. Då av tre män med vapen.

– Då tappade jag kontrollen. De var väldigt aggressiva och slog sönder saker. Jag slog tillbaka. Men de försvann till slut utan byte.