PengarnaloggaImorrn 6 mars har Teater Brunnsgatan 4 premiär på en makaber pjäs om en otroligt depraverad familj: Svinrik. Teaterchefen Martina Montelius har både skrivit pjäsen och spelar en gubbroll.

Igår bjöd de på ett smakprov och på ett improviserat samtal om pengar, som gärna hade kunnat fått fortsätta längre.

De tre skådespelarna satt på pinnstolar runt ett pyttelitet bord och försökte prata med två företagsekonomikillar. Egentligen handlade det dock inte om pengar utan bara om inkomster. Tre nivåer urskildes: att inte ha tillräckligt, att vara nöjd med att klara sig hyggligt, och att ständigt vilja ha mer av både pengar och konsumtion.

Det uppstod ett intressant samförstånd mellan valet att jobba lagom, för att istället ägna sig åt det man verkligen vill, och valet att förverkliga sig själv genom att träda i pengarnas tjänst.

Tänk om man kunde ställa upp en kalkyl där bägge perspektiven ryms; räkna om alltsammans till ett slags livsmeningsvaluta.