Först framåt sommaren kan vi få veta vad som egentligen hände vid olyckan på Saltsjöbanan, när en städare fanns ombord på ett tåg som fick fart och körde rakt in i ett bostadshus.

Under en januarinatt förra året körde ett tåg ut ur depån i Saltsjöbaden, rakt igenom stoppbocken vid ändhållplatsen och in i ett bostadshus. Ombord fanns en städare. Till en början gick såväl Stockholms lokaltrafik (SL) och dess underentreprenör som kör tågen på banan ut och anklagade henne för stöld. Men brottet ändrades snart till arbetsmiljöbrott. Städaren skadades svårt i olyckan.

Men exakt vad som hände kan ingen förklara än i dag. Det pågår fem olika utredningar om olyckan. De som utreder är Arbetsmiljöverket, Arriva, SL, Haverikommissionen och polisen. Enligt Sekotidningen är än så länge inget klart.

Anne-Marie Helander, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger till tidningen att hon inte kan uttala sig om det finns några misstänkta förrän till sommaren.

Haverikommissionens rapport tros vara klar om ett par månader.

SL säger ingenting innan förundersökningen är klar. Men uppger till tidningen att man nu har en kraftigare stoppbock vid slutstationen där olyckan skedde. Och att Arriva ska ha bemannad trafikledning dygnet runt på Saltsjöbanan, även när tågen inte går.

Arriva har utrett olyckan, men säger att man inte vill prata om vad man kommit fram till förrän åklagarens arbete är klart.

Sekotidningen fick också en exklusiv intervju med städaren förra året. Så här beskriver hon vad som hände.

– Jag minns att det var första gången jag jobbade själv. Nu var det en måndag, med full trafik och min kollega var sjuk så jag hade ju dubbelt så mycket att göra som en vanlig dag.

– Sedan minns jag att jag tycker att det går alldeles för fort och att det går åt ett håll som inte stämmer. Tågen brukar röra sig ibland när jag städar, men det är bara för att de flyttas inne på depån. Men nu for jag åt ett helt annat håll och i väldigt hög fart.