I år ska 100 långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år få praktikplatser i tre månader tio flygplatser från Sturup i söder till Kiruna i norr.

– Det viktigaste för ungdomarna är att de får en referens och kommer ett steg närmare arbetsmarknaden, säger Soledad Grafeuille, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i hela befolkningen ligger i stort sett stilla, men antalet långtidsarbetslösa ökar. Arbetslösheten bland ungdomar minskar. 131 000 unga under 25 år var arbetslösa i december 2013 – 7 000 färre än i december 2012.

Antalet unga som hade gått arbetslösa i mellan 3 och 18 månader minskade också. Däremot var antalet ungdomar som hade gått arbetslösa i minst ett och ett halvt år oförändrat.

Sedan 2009 samarbetar Arbetsförmedlingen och Swedbank om praktikplatser för unga. Resultatet hittills är 5 000 praktikplatser varav 600 på Swedbank för unga i jobbgarantin, det vill säga ungdomar som har gått arbetslösa i högst ett och ett halvt år.

Swedavia ska även ta emot ungdomar som har gått arbetslösa längre än så på tio flygplatser landet runt: Sturup, Ronneby, Landvetter, Visby, Arlanda, Bromma, Östersund, Umeå, Luleå och Kiruna.

Arbetsförmedlingen betalar ersättningen till ungdomarna. Swedavia står för handledningen. Ungdomarna ska prova på olika arbetsuppgifter som information, bagagehantering och trädgårdsskötsel.