För att du ska må bättre sägs du upp. Det fick ett butiksbiträde till svar när hon sms:ade sin arbetsgivare att hon var sjuk. Inte saklig grund för uppsägning, anser butiksbiträdets fackförbund Handels som nu går till domstol.

I närmare fem år hade butiksbiträdet varit anställd när hon i höstas blev sjuk. Via sms meddelade hon sin arbetsgivare detta samma dag. Efter flera sms fram och tillbaka får butiksbiträdet till slut svar att hon är uppsagd av personliga skäl. För att hon ska må bättre.

Arbetsgivaren, en inredningsbutik i Stockholmstrakten, stäms nu av fackförbundet Handels där kvinnan är medlem. Det är fackets juridiska gren LO-TCO Rättsskydd som stämmer, och kräver 100 000 kronor till kvinnan för brott mot anställningsskyddslagen. Att säga upp någon för att hen ska må bättre är inte ett giltigt skäl för uppsägning, enligt stämningsansökan. Facket kräver också arbetsgivaren på ekonomiskt skadestånd för den uteblivna lön som kvinnan missar fram tills att fallet är avgjort. Liksom att företaget betalar ut sjuklön.