Marten-webbkronika

 

”Ryssland är ett vinterland. På dess karta är det svårt att hitta en plats där det inte snöar och där vintersport inte utövas. Putin fann en sådan plats, och beslöt att genomföra vinter-OS där.”

Citatet inleder den rapport om kostnaderna för OS som Rysslands tidigare vice premiärminister Boris Nemtsov, själv uppvuxen i Sotji, och Leonid Martynjuk, ledare för den oppositionella rörelsen Solidaritet, publicerade förra året.

När arrangören av vinter-OS utsågs i Guatemala 2007 slog Putin knock out på sina österrikiska och sydkoreanska konkurrenter genom att deklarera att Ryssland var redo att satsa flera gånger mer på spelen än de: ofantliga 12 miljarder dollar.

Nu har kostnaden stigit till 50 miljarder. Att ett OS blir dyrare än beräknat är i och för sig normalt. I snitt brukar kostnaderna fördubblas. Men en fyrdubbling är unik, och med den som utgångspunkt uppskattar Nemtsov och Martynjuk att 26 till 30 miljarder dollar har försvunnit i privata fickor. De beskriver, objekt för objekt, hur företag och affärsmän som står Putin nära har fått många av de lönsamma entreprenaderna utan konkurrens.

Hockeyarenan blev på så sätt två till tre gånger dyrare än vid tidigare OS, hoppbacken sex till tio gånger dyrare. Men värst är de 48 kilometerna järnväg och motorväg från Svarta havskusten till bergsbyn Krasnaja Poljana, där skidgrenarna avgörs. Vägens kvadratmeterpris är 10 000 dollar, ungefär som en lägenhet i Moskva. I stort sett bortkastade pengar, eftersom halvmiljonstaden Sotji inte kommer att ha råd att driva OS-arenorna efter spelen.

Samtidigt har de tiotusentals gästarbetarna som byggt arenorna och vägarna i många fall snuvats på sina löner. I ett utförligt reportage från Sotji beskriver Novaja Gazeta hur entreprenörer och underentreprenörer lurar varandra i långa kedjor. Medan lyxhotellen tar form trängs de uzbekiska gästarbetarna i dammiga baracker. Samma bild fick Human rights watch genom att intervjua gästarbetare: obetalda löner, tolv timmars arbetsdag och uselt boende.

Av detta kan det ryska byggfacket inte bekräfta någonting. ”Jag kan bara svara för våra egna medlemmar, och de har fått rätt betalt”, säger ordföranden Boris Soshenko till Arbetet. Men inga gästarbetare i Sotji har varit med i facket. Facket har över huvud taget inte haft tillträde till byggarbetsplatserna. En planerad facklig kampanj för att kontrollera arbetsvillkoren blev aldrig av.

2018 står Ryssland värd för fotbolls-VM. Facket uppskattar att VM-byggena är ungefär lika om­fattande som de inför OS. Redan stiger kostnaderna. För Dynamostadion i Sankt Petersburg har prislappen vuxit från 15 till 40 miljarder rubel (6,5 miljarder kronor) enligt nyhetssajten Gazeta.ru.

Ska folket slippa betala dyrt för Putins nästa prestigeprojekt borde myndigheterna gå till botten med miljardrullningen inför OS. Inget tyder på att det ska ske. I ett land där nationalismen galopperar är den mest angelägna fråga som rysk tv:s kanal 1 kan ställa till presidenten: Tar vårt hockeylag OS-guld?

I slöseri och fiffel har Ryssland slagit OS-rekord innan spelen har börjat.