Protesterande i Kiev, Ukraina.

Protesterande i Kiev, Ukraina. Foto: Emilio Morenatti

Trots att de nya anti-protestlagarna i Ukraina har dragits tillbaka fortsätter uppgifter om nya arresteringar att strömma in, enligt det ukrainska byggnadsarbetareförbundets ordförande Vasyl Andreev.

– I dag dömde en domare i staden Cherson i södra Ukraina en arresterad oppositionell i en sluten process, säger Vasyl Andreev.

Samtidigt har en av de protestledare som varit försvunnen i en dryg vecka, Dmytro Bulatov, som leder gruppen Avtomajdan, i dag återfunnits svårt misshandlad.

– Han är i ett kusligt skick. Ett öra har slitits av, och de har försökt att korsfästa honom, säger Vasyl Andreev.

– Men han var i alla fall vid liv. En annan försvunnen, Jurij Verbitskij, forskare från Lviv, återfanns död. Folk under inrikesministeriet – vi kallar dem inte längre rättsvårdande myndigheter – gör sådana saker.

Ukrainas president Viktor Janukovytj skrev i dag, fredag, under en lag om amnesti för de protesterande som har gripits och arresterats. Men villkoret är att demonstranterna lämnar byggnader som har ockuperats.

– Vi ser snarast lagen som ett ultimatum till de protesterande att lämna alla offentliga byggnader, säger Vasyl Andreev.

Presidiet för den största fackliga centralorganisationen i Ukraina, FPU, sammanträdde i går, torsdag, för att diskutera den politiska situationen i landet. FPU manar till social dialog och anser att sociala och ekonomiska förbättringar är nödvändiga för att minska polariseringen i samhället. Men av rädsla för splittring undviker FPU att tydligt ta ställning i den akuta konflikten.

Enskilda fackförbund ville gå betydligt längre, bland dem byggfacket.

– Att inte ta ställning nu kommer att skada facket mycket värre, anser Vasyl Andreev.