Vabruari är här igen. Under årets sjukaste månad utnyttjar många föräldrar möjligheten att vobba och tar med jobbet hem när ungarna är krassliga.

Frihet menar vissa men andra skulle helst slippa.

En undersökning som fackförbundet Unionen har gjort visar att tre av fyra tjänstemän som vabbar jobbar när de är hemma med sjukt barn.

– Det kan vara en frihet att kunna utföra arbete fast man är hemma och snyter sina barn men samtidigt är det många som har dåligt samvete, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.

Två av fem tjänstemän känner att de inte har tillräckligt fokus på sitt sjuka barn när de vobbar. Samtidigt har de dåligt samvete för att de inte är på jobbet och många skulle helst slippa vobba helt.

– Det är nästan hälften som inte vill men de känner en lojalitet mot kollegor och kunder. Det finns ingen annan som gör ditt jobb när du är borta, säger Cecilia Beskow.

I takt med att många organisationer blir mer slimmade och arbetsuppgifterna allt mer individualiserade menar Unionen att varje arbetsplats måste fundera kring hur tillgänglig personalen förväntas vara.

Hos Försäkringskassan är i alla fall regelverket solklart kring vobbandet – du får inte jobba om du samtidigt får vab-ersättning.