A-kassorna ska slippa 400 000 överflödiga ärenden om året. Det ska bli följden av ett beslut som regeringen tog i dag.

– A-kassorna har idag en mycket ansträngd arbetssituation på grund av ett stort antal meddelanden från Arbetsförmedlingen. Dagens beslut innebär en klar förbättring då antalet meddelanden minskar med uppemot 400 000 per år, säger Melker Ödebrink, kanslichef på A-kassornas samorganisation i ett pressmeddelande.

Den 1 september infördes kravet på arbetslösa att rapportera hur många jobb de har sökt till Arbetsförmedlingen. Aktivitetsrapporterna ska lämnas in varje månad.

Arbetsförmedlingen ska underrätta om vilka som inte rapporterar. De ska få en sanktion enligt den nya femgradiga straffskalan, som börjar med en varning och slutar med avstängning.

Det här gäller arbetslösa medlemmar med ersättning från a-kassan. Problemet är bara att Arbetsförmedlingen inte vet vilka som får ersättning. Hittills har reglerna satt stopp för det.

Av beräknade 800 000 ärenden om året gäller 400 000 folk som inte får pengar från a-kassan. Nu har regeringen ändrat på förordningen. Ändringen innebär att a-kassorna kan byta information med Arbetsförmedlingen på samma sätt som med Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden.