Göran Gustavsson, medlem i Kommunal och i Folkkampanjen för gemensam välfärd, lämnar över protestskrivelsen till LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

Göran Gustavsson lämnar över protestskrivelsen till Kjell Rautio. Foto: Erik Mårtensson

 

Nästan 30 personer slöt upp vid LO-borgen i onsdags kväll för att protestera mot att LO-ledningen öppnat för förhandlingar med arbetsgivare i välfärdssektor. Förhandlingar som handlar om bland annat vinster och kvalitet.

– Vi vill tillbaka till LO-kongressens beslut om non profit-företag. Resultatet av förhandlingar med företagen kanske blir att de får ta ut lite vinst – och det är inte ok, sa Göran Gustavsson, medlem i Kommunal.

Han är också med i Folkkampanjen för gemensam välfärd, som antagit protestskrivelsen och som ordnade mötet utanför LO-borgen.

Från LO kom välfärdsutredaren Kjell Rautio för att ta emot skrivelsen. Han kom dock för tidigt så de protesterande sa åt honom att vänta och lyssna på appelltalen. Och när Göran Gustavsson och Petri Myllykoski hade talat för Folkkampanjens räkning bad han att få låna appellhögtalaren.

– LO har inte bytt spår, sa Kjell Rautio.

– Kongressbeslutet och LO-styrelsens beslut ligger fast. Det här handlar om en tolkning som gjorts utifrån en rubrik i Dagens Nyheter och tolkningen är felaktig.

Därefter överlämnade Göran Gustavsson skrivelsen och diskussionen fortsatte en stund mellan LO:s Kjell Rautio och representanterna från Folkkampanjen för en gemensam välfärd.

Skrivelsen manar till kamp mot företag som plundrar välfärden och protesterar mot att LO-ledningen kan tänka sig att förhandla med arbetsgivare. En metod som LO:s vice ordförande Tobias Baudin har beskrivit för Arbetet som ett försök att snabbare få igenom så mycket som möjligt av sin linje – eftersom det inte händer något konkret med lagstiftningen.

Folkkampanjen

Bakom Folkkampanjen för en gemensam välfärd finns flera avdelningar inom Seko, sektioner i Kommunal och en avdelning i GS. Dessutom har en lång rad personer ställt sig bakom kampanjen, bland annat ETC:s Johan Ehrenberg, lagerarbetaren Jessica Moya, poeten Jenny Wrangborg, Jan-Olov Carlsson på Volvo Lastvagnar i Umeå och musikern Mikael Wiehe.