Inom sex månader ska Taxi kurir ha kollektivavtal. Det kravet ställer storkunden Folksam.

– Vi ställer väldigt tydligt krav på en handlingsplan. Inom sex månader ska det finnas kollektivavtal hos alla som kör åt Taxi kurir, även enmansåkarna, eftersom det finns chaufförer som kör extra åt dem, säger Folksams inköpschef Johan Wimmergren.

Folksam träffade ledningen för Taxi kurir i måndags. Senast om ett halvår är det för nästa möte där Taxi kurir ska redovisa vad som är gjort. Därefter ska Folksam fatta beslut om avtalets vara eller inte vara.

– Om nu inte Taxi kurir hör av sig tidigare och meddelar oss att de inte vill teckna kollektivavtal. Då agerar vi tidigare, förklarar Johan Wimmergren.

Han vill inte gå in på avtalets uppsägningstid, men räknar med att Folksam kan avsluta avtalet med kort varsel.

I förra veckan blev det känt att Folksam köper sina taxiresor av Taxi kurir, som saknar kollektivavtalet. Ramavtalet har löpt i mer än tio år.

Ett av argumenten är att inget annat taxibolag finns i hela Sverige. Bara Taxi kurir kan erbjuda ett någorlunda rikstäckande avtal. Folksam handlar framför allt upp skoltaxi över hela landet, en följd av bolaget försäkrar skolbarn.

– I vår upphandlingspolicy står väldigt tydligt att de som levererar till oss ska ha kollektivavtal. Undantag kan medges om kravet innebär att vi inte kan leva upp till de åtaganden vi har lovat våra försäkringstagare, berättar Johan Wimmergren.

I vår ska Folksam se över vilka alternativ som finns till Taxi kurir.

– Vi behöver också tid för att se hur vi kan hantera det här så att våra kunder känner sig trygga, betonar han.

Taxi kurir Stockholms vd Magnus Klintbäck är i Lettland och har ännu inte sett Folksams krav. Han lovar att återkomma med kommentar på fredag.

Läs också: Folksam åker taxi utan kollektivavtal