CeciliaPersson_1405Ibland en handfull musikaliska genrer och uttryck på samma gång. Men framför allt förändras musiken – helt plötsligt – till något annat. Vad som händer i nästa stund kan lyssnaren aldrig vara säker på. Tio musiker grupperar sig, fler eller färre i olika spår. Trumpeten spelar stolt och saxofonen käbblar, när inte saxen spelar fint och vackert den också eller vänder ut och in på sig i fri form-bräk och brök. Trummorna söker rytmer och basen går i tongångar för sig. Marimban dansar minimalistiskt. Och så pianot, som än spelar klassiskt fint, än rytmiskt tungt, än gör improviserade utflykter och än inte spelar alls. Inte minst det sista: övriga musiker får frihet under ansvar. Cecilia Persson, pianisten, har komponerat och håller i lösa men ändå bestämda tyglar. Ibland samspelt nära, andra stunder verkar instrumenten lira som de vill. Hur mycket är noterat? Hur mycket kan vara improvisation? Årets bästa svenska jazzskiva redan nu? Fullt möjligt.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Open Rein

Artist: Cecilia Persson
Skivmärke: Hoob

Cecilia Perssons första album i eget namn, Open Rein (titeln är en ridterm som betyder att “hålla tömmarna på ett mjukt sätt för att vägleda hästen”), finns på Spotify.

Cecilia Persson spelar också i jazzgruppen Paavo. Med numreringen Paavo 3 ingår sångerskan Sofia Jernberg och saxofonisten/klarinettisten Fredrik Ljungkvist, den sistnämnde medverkar även på Open Rein. Senaste albumet med Paavo 3, Third Song Of The Peacock (2013), finns på Spotify.

Se och hör pianisten Cecilia Perssons kvintett på klubben Underground i Lund. Finns på YouTube.

Paavo är en jazzgrupp som växer och krymper för olika spelningar. Kännetecknande: Cecilia Persson, piano, och Sofia Jernberg, sång, är alltid med. Här – på YouTube – kan man se och höra en större upplaga av Paavo.
Och här – också på YouTube – kan man se och höra Paavo med en mindre sättning.

Om ni nu, vid sidan om pianisten Cecilia Persson, blivit fascinerade (ja, allt annat är ju faktiskt omöjligt) av sångerskan Sofia Jernberg så vill ni säkert också höra albumet Crochet med cellisten Lene Grenager och just Sofia Jernberg. Lyssna bara – på Spotify!

(Desambiguering: Jazzångerskan Cecilia Persson är inte identisk med den utmärkta författaren med samma namn. Här recension av hennes senaste bok!)