Göran Gustavsson är en av dem som på onsdag protesterar mot LO-ledningens förslag att förhandla om vinst, kvalitet och företagens etableringsfrihet med arbetsgivare inom välfärdssektorn. Folkkampanjen för gemensam välfärd organiserar motståndet utanför LO-borgen.

WEB_INRIKES

Foto: Bertil Ericson

– Det är inte ok att förhandla om det här. Kanske blir resultatet att företagen ska få ta ut lite vinst. Vi vill tillbaka till LO-kongressens beslut och non-profit företag, säger Göran Gustavsson, som är skötare inom psykiatrin och medlem i Kommunal.

Tanken är att överlämna en protestskrivelse, som antagits på ett möte med Folkkampanjen för en gemensam välfärd.

Enligt skrivelsen innebär LO-ledningens nya strävan att förhandla med arbetsgivare att ledningen egentligen kan tänka sig att acceptera en viss vinst i de privata företagen i välfärdssektorn. Skrivelsen manar till kamp mot bolag som plundrar välfärden och till protest mot LO-ledningens öppning för förhandla med arbetsgivarna inom välfärdssektorn.

– Vi förstår att privata företag vill ha vinst. Därför ska de inte finnas i välfärdssektorn, säger Göran Gustavsson.

Han är en av undertecknarna bakom Folkkampanjen för en gemensam välfärd. Bland de andra finns ETC:s Johan Ehrenberg, lagerarbetaren Jessica Moya, Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd (V) i Stockholm, poeten Jenny Wrangborg, sjuksköterskan Mehrnosh Shafiee, Jan-Olov Carlsson på Volvo Lastvagnar i Umeå, livsmedelsarbetaren Wellington Ikuobase, artisten Ronny Eriksson och musikern Mikael Wiehe. Bland organisationer bakom Folkkampanjen finns bland annat flera avdelningar inom Seko, sektioner inom Kommunal, Attac och en avdelning inom GS.