Ibland är maktlösheten övertydlig. I ena hörnan en domare – i andra ett restaurangbiträde.

En domare bestämmer sig för att tolka ett domslut. Plötsligt kan inte arbetslösa överklaga återkrav från a-kassan till förvaltningsdomstolen.

Som om livet utan jobb inte är tufft nog ändå.

Mårten Martos Nilsson har pratat med en av dem som nu tvingas betala tillbaka 8 000 kronor. Det är mycket pengar för Lena Söderberg, som jobbar som restaurangbiträde.

Nu visar det sig att domaren hade fel. Det hjälper inte Lena Söderberg och andra som redan drabbats. De får vackert betala – och känslan av att vara utan möjlighet att påverka är så klart hemsk.

Domare är också människor. Men just därför borde domare kolla extra noga innan beslut tas. De påverkar människors liv.

Läser du vår avdelning Arbetsdagen? Den är kul.

Den här veckan har Nils Lundgren träffat en rörmokare – jag är så imponerad av de yrkesmänniskorna.

När vattnet av obegripliga skäl svämmar över ur ett hål (var kom det ifrån?) på gräsmattan, samtidigt som det är tvärstopp i något slags avlopp i huset – hej bara, rörmokaren meckar lite här och skruvar lite där och sen flyter allt som det ska igen.

Rörmokaren Jan Wågström (missa inte filmen med honom på arbetet.se) påstår att folk ibland tror att en röris är lite kort i huvudet. En korkad fördom. Och visst var det så att Tjorven skulle bli rörmokare när hon blev stor – eller var det Lotta på Bråkmakargatan? För ”de tjänar storkovan, säger pappa”.

Feminismen har diskuterats minst sagt livligt den senaste veckan. Orsaken är Belinda Olssons programserie i SVT. Dagens feminister ägnar sig åt fel saker, klagas det, typ könsneutrala omklädningsrum och användandet av ordet hen.

Äh. Lyft blicken mot Norra Bantorget eller kika in hos ett fackligt klubbmöte någon gång. Där snackas det ofrivilliga deltider, kvinnolöner och pappaledighet. Göran Jacobsson har hittat feminister i facklig tjänst. De ägnar gärna engagemanget åt viktiga vardagsfrågor.

Här på Arbetet bryr vi oss också om jämställdheten. Varje nummer räknar vi: Hur många kvinnor pratar vi med? Hur många män?

Hjälp gärna till att hålla koll på oss. Hör av dig när vi slirar iväg åt fel håll!

 

PS: Bäst just nu: TCO:s reklamfilm, Like a Swede. Missa inte den.