Vvs-montör, rörmontör, rörläggare eller röris. Yrket har många namn, men ”rörmokare” passar honom bäst.
– Det vet folk vad det är, säger Jan Wågström.

Efter gymnasiet hade han så bra betyg att han kunnat utbilda sig till jurist.

rormokarejanwagstromfejs– Men jag hade svårt att se mig själv gå omkring i kostym med portfölj, det var inte riktigt jag. I vvs-branschen är folk otroligt olika, här finns så många olika personligheter. Ett byggprojekt håller dessutom bara på en period, på nästa projekt träffar du nya männi­skor. Det blir inte så fastlåsta kulturer. Det finns utrymme att vara lite annorlunda, vilket jag tycker är skönt.

Han kallas för sina initialer JiWe. Han har rykte om sig att begåva sina arbetskamrater med nya namn som Malaga-Jonny, Snor-Jonas, Köttbullen, Rauken och ”Han utan hår”. Det är inte öknamn utan smeknamn, namn som han ger med kärlek.

– Döpta förnamn är alldeles för enkelt. Vad är naturligare än att den som kör motorcykel genom Malaga på semestern får heta Malaga-Jonny? ler Janne underfundigt.

Foto: Nils Lundgren

Foto: Nils Lundgren

Han arbetar i bostäder, dagis, skolor och industrier. Från grova avloppsrör i mark, fjärrvärme, kyla, undercent­raler där värme produceras och för­delas ut till huset, rörstråk, rörstammar, radiatorer, till den lilla del av arbetet man oftast förknippar med rörmokare: handfat, diskbänkar och toalettstolar.

Favoriten är avlopp i gjutjärnsrör, det kräver lite mer upphängningar än plast. Järn ger inte ifrån sig lika mycket ljud, är mer motståndskraftigt och säkrare om det brinner i huset.

– Jag kan gjutjärn. Alla jag jobbar med tycker att vissa saker är roligast, oftast är man bättre på de delarna av arbetet. Och då får man jobba med det. På ett bygge är det ganska givet vem som håller på med avlopp, radiatorer, undercentral och fläktrum.

– Jag kan planera min arbetstid, jag har barn som ska lämnas på fritis och skola. Normalt börjar jag halv sju, men jag jobbar lite kortare de veckor som barnen är hos mig och kan då lämna dem i rimlig tid. Det gör ju att jag får gå ner i arbetstid. Utslaget på samtliga veckor blir det en timme mindre om dagen, men jag och mina söner får en drägligare tillvaro. Jag tycker att det är värt pengarna.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Fakta

Om Jan Wågström

Rörmokare på VVS Metoder

Ålder: 56 år.

År i yrket: 36. Började på Sjölunds värme i april 1977. Sedermera yrkesskola i två år. Från juni 1979 lärling i 2 år, därefter fullfjädrad rörmokare.

Tjänar: från 184 kr i timmen och uppåt. Beroende på ackordsmätning och hur effektivt man jobbar kan det bli högre lön. Only the sky is the limit. Ackordet är ett gemensamhetsackord. Så alla montörer på ett objekt tjänar lika mycket oavsett kön och ålder.

Bäst med yrket: Chefen är ofta långt borta.

Det sämsta med yrket: Många människor tror att man är lite kort i tanken om man är rörmokare.

Om jag inte varit röris: Förskollärare/lärare.

Yrkeshemlighet: Finns inga.

Hemmasnickrande: Vad är det?

Om rörmokare

Utbildning: För att bli vvs-montör måste man först genomgå 3 år på gymnasium, vvs- och fastighets­programmet  Efter det cirka 2 år som lärling på ett företag. Därefter krävs ett test, gesällprov, för att erhålla yrkesexamen.

Ordet rörmokare: Ett ord från början av 1900-talet. Då var det Stockholmsslang, men omkring 1930 blev det en etablerad yrkesbeteckning. Att moka rör var helt enkelt att bocka eller böja rör. På sjuttiotalet förespråkades nya beteckningar på yrket, vvs-montör eller rörläggare.
Källa: VVS Företagen