Karl-Petter Thorwaldsson– Jag hade aldrig trott när jag åkte hit att den nordiska modellen skulle vara en av de hetaste frågorna, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Han deltar som första svenska fackledare någonsin i Världsekonomiskt forum i Davos.
– Det blir kanske en av de märkligaste händelserna man kommer att komma ihåg när man är 100 år och sitter och funderar tillbaka på livet.

LO:s ordförande är en udda fågel bland företagsledare, ekonomer och politiker i Davos, där han ingår i en delegation från världsfacket IFS.

– Vi blir inbjudna på en väldig massa seminarier och får debattera från morgon till kväll, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Många har fått upp ögonen för att stora sociala skillnader hindrar tillväxt. Då blir den nordiska modellen med kollektivavtal intressant, tror LO-basen. Han har haft möten med bland andra IMF-chefen Christine Lagarde, flera premiärministrar och ”massor med amerikaner”, som alla är nyfikna på hur det fungerar i Norden.

– Det händer något och det har inget att göra med att de tycker synd om folk som inte har det bra, utan det har att göra med att de vill få fart på tillväxten. Kan de faktorerna samverka så gynnar det alla löntagare i världen, säger Thorwaldsson.