Den som säljer sämst på en av hamburgerkedjan Max restauranger i Uppsala får ”en liten bestraffning”, enligt ett internt mejl som publicerats i tidningen ETC. Restaurangen tänker sig att dela in personalen i ett ”liga”-system där de bästa säljarna i Elitserien får belöningar och de sämsta i Korpen-serien alltså får ett straff.

– Det här handlar om ett initiativ som en enskild restaurang har tagit och och är absolut ingenting som vi står bakom på Max centralt. Formuleringarna är absolut ingenting som vi står bakom, säger Alexandra William-Olsson, pr-ansvarig på Max.

Rankningen ska baseras på merförsäljning, det vill säga dipsåser, efterrätter med mera, förklarar ETC.

– Jag är lite orolig över vad bestraffning innebär, säger en av de anställda till ETC. Kommer det att leda till uppsägning, eller handlar det bara om att man får städa soprummet? Oavsett vilket känns det obehagligt med att ha hot hängande över sig på det här sättet.

Den anställda förklarar också för tidningen att de flesta i personalen är unga timanställda som rings in och knappast vågar säga nej till chefen.