DaWangGang_1404Allt fler unga kineser verkar bli allt mer intresserade av att gräva sig bakåt i landets olika musikkulturer, för att sen ta med traditionerna framåt. Före detta rockmusikern Song Yuzhe är en av dem. Han reste till avlägsna delar av Kina: lyssnade, tog till sig influenserna och började göra egna låtar som nu framförs med gruppen Da Wang Gang. Skivtiteln Huang Qiang Zou Ban /  Wild Tune Stray Rhythm är ett begrepp inom kinesisk opera för att beskriva musik som spelas lite falskt eller orytmiskt. Här bör det betyda att musiken låter både traditionell och otraditionell. Song Yuzhe sjunger och spelar stränginstrument som sittern, halv-cittra och 8-strängad banjo. Fler instrument/ingredienser: hästhuvudsfiol, ghejek (annat stråkinstrument), slagverk, strupsång, buddistisk och taoistisk chant… Ibland så stilla att det är nästan tyst. Nästa stund så rytmiskt att det blir påträngande. Egenartat men ändå bekant, som om Da Wang Gang var med på Gärdesfesten 1970.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Huang Qiang Zou Ban / Wild Tune Stray Rhythm

Grupp: Da Wang Gang
Skivmärke: Jaro

Albumet Huang Qiang Zou Ban / Wild Tune Stray Rhythm med den kinesiska gruppen Da Wang Gang finns på Spotify.

Se och hör Da Wang Gang spela och sjunga live på Womad-festivalen 2013. Finns på YouTube.
Se och hör Da Wang Gang framträda på Roskildefestivalen, också 2013. På YouTube.
Ännu en inspelning med Da Wang Gang från Roskildefestivalen. Se och hör på YouTube.
Ännu en live-inspelning, här från världsmusikfestivalen i Sines, Portugal 2013. På YouTube.
Se och hör en mer stillsam live-inspelning med Da Wang Gang från vad som ser ut som ett vardagsrum alternativt en ombonad musikklubb. Också på YouTube.

Och kan ni inte höra och se nog – och vid det här laget kan ni inte det – av Da Wang Gang så kolla också bandets hemsida med ännu fler musikvideor/live-inspelningar.