För en och halv vecka sedan gick M Phoenix Enterprise med på en förlikning. De bärplockare som demonstrerade i Umeå skulle få sina pengar. Nu har kontrabesked kommit. Det blir inga pengar. Orsak: Ni demonstrerade.

Företaget vill bara betala efter hur mycket bör som levererats, uppger P4 i Västerbotten. I praktiken skulle det innebära att bärplockarna blir skuldsatta.

Den 9 januari gick det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise med på en förlikning. I den thailändska arbetsdomstolen i Korat lovade företaget att betala cirka 48 000 kronor till de 250 bärplockare som jobbade för företaget i Sverige, och som under hösten protesterade mot att de inte fått ut någon lön.

Efter att ersättning för mat, bensin och boende dragits av skulle plockarna få ut mellan 15 000 och 23 000 kronor, uppger P4 Västerbotten.

I går, måndag, skulle pengarna ha betalts ut. Men det kom aldrig några. I stället backade M Phoenix Enterprise från sitt tidigare löfte. De sa att pengarna inte skulle betalas ut eftersom plockarna hade demonstrerat på en parkeringsplats i Umeå. Bolaget ser det som ett avtalsbrott.

Besvikelsen bland bärplockarna är nu stor, uppger P4 i Västerbotten.

En rättegång inleds i stället den 18 april.

Det thailändska bemanningsföretaget anlitades av det svenska företaget Ståls plantering och röjning AB. Förutom det rättsliga efterspelet i Thailand ska frågan om bärplockarnas även löner tas upp i Sverige. Kommunal har stämt det thailändska bolaget inför tingsrätten i Umeå för bland annat kollektivavtalsbrott.

Läs också: Ansvaret skyfflas runt