LO:s ambition att reglera vinster, kvalité och etableringsfrågor i vård, skola och omsorg i diskussioner med arbetsgivarna möter starka reaktioner.

På Arbetets nättidning skriver signaturen Staffan att det handlar om att ”rädda ansiktet på Stefan Löfven” och i god tid före valet få bort frågan om vinster i välfärden. På hemsidan skriver också Arne Johansson. Han hävdar att den hemska sanningen är att LO-ledningen låtit sig snärjas av riskkapitalisternas lobbyorganisation.

Det hela började i morse med en artikel i Dagens Nyheter, där det hela beskrivs som att LO byter spår och kan tänka sig en förhandlingslösning i stället för lagstiftning när det gäller vinster i välfärden.

Till Arbetet sa LO:s förste vice ordförande tidigare i dag att LO står för samma linje som tidigare. Men eftersom det inte händer något konkret vill LO nu försöka diskutera med arbetsgivare för att få igenom så mycket som möjligt av sin linje. Och de delar som blir kvar efter diskussionerna med arbetsgivarna vill LO ha lagstiftning om.

Det nya arbetssättet framstår dock som otydligt. På en presslunch tidigare i dag sa Tobias Baudin att man hoppas på att samtala med arbetsgivare – och att samtalen sedan övergår i förhandlingar som får ett resultat. Än är arbetsgivarna inte inbjudna till några samtal utan de får kännedom om fackets strävan genom medier.

Staffan på Arbetets hemsida skriver att LO tycker det är viktigare att rädda ansiktet på sossarna än att rädda sina egna medlemmar.

Arbetes Facebooksida är tongångarna liknande. Esteban Del Toro skriver att LO sviker sina medlemmar, och att det här inte är en förhandlingsfråga – utan att det är något politikerna måste besluta om.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserar LO:s nya arbetssätt på DN.se. Han anser inte att det är en fråga för parterna. Det handlar om hur skattepengarna används och det är en fråga för lagstiftning, enligt vänsterledaren.

Jonas Sjöstedt befarar att resultatet blir att företag inom vård, skola och omsorg fortsätter ta ut vinst, och att de anställda får arbeta hårdare.

I tidningen ETC skojar debattören Göran Greider om att det nya arbetssättet skapats av S-ledaren Stefan Löfven och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson under en lunch. Göran Greider konstaterar att LO:s nya linje inte läggs fast på kongresser – utan meddelas genom Dagens Nyheter – och att den svenska modellen inte längre inbegriper löntagarna. Han anser att LO gjort ett allvarligt misstag – och han vill att Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson ska prata så lite som möjligt nästa gång de äter lunch tillsammans.

IF Metall skiljer sig från de andra. I en artikel i tidningen Dagens Arbete ger IF Metalls ordförande Anders Ferbe sitt stöd till det som han uppfattar som den nya LO-linjen. Enligt artikeln har han inget emot vinster i välfärden – förutsatt att bemanningen och kvalitén är rätt.

Anders Ferbe tycker att det är bra om facken och utförarna av privata tjänster i den skattefinansierade sektorn kan komma fram till ett avtal. Och han tycker att debatten om vinster i välfärden för mycket präglats av ”för mycket magkänsla”.

– Det har varit en känslosam debatt, oavsett om den förts inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Nyanserna har försvunnit.