Marcel Claude Foto: Nils Lundgren

Marcel Claude Foto: Nils Lundgren

… Marcel Claude, ledare för en ny politisk rörelse med studenter, fackföreningsfolk och miljövänner?

– Det är som surfaren som väntat på en våg – och så kommer den. Så har det varit i Chile i 40 år, men nu kommer vågen.

– De gamla partierna har inte svarat mot folks förväntningar. Valdeltagandet har varit lågt. Visserligen vann Social­demokraterna valet i december förra året och vi fick bara tre procent, men i och med studentupproret 2011 har nya allianser formats vid sidan av den etablerade blockpolitiken.

– Studenter, fackföreningar och miljövänner har enats. Under valrörelsen var våra möten välbesökta. Vi fyllde teatrar och föreläsningssalar. Tre dagar före valet valtalade jag. 50 000 kom medan socialdemokraten Michelle Bachelet, som vann presidentvalet, bara hade 5 000 åhörare. Det händer saker.

Du vill ha gratis utbildning och vård i Chile. Hur ska det finansieras?

– Bland annat genom att förstatliga naturtillgångar. Att göra vård och utbildning gratis kostar cirka 140 miljarder kronor om året. Genom att förstatliga naturtillgångar får vi in 200 miljarder. Dessutom vill vi göra en förändring av skattesystemet. Företag ska inte kunna göra skatteavdrag lika lätt som förr. Det skulle ge kring 70 miljarder till i statskassan.

Chile är en exportnation. Hur ser ni på frihandelsavtalet Mercosur?

– Vi har nog världsrekord i frihandelsavtal. Vi vill se över de frihandelsavtal som slutits med USA och EU samtidigt vill vi öka handeln med de andra länderna i Latinamerika. Mercosur (som är ett avtal mellan länderna i Latinamerika) är vi bara delvis anslutna till.