arenapocket_1403Magasinet Arena fyller tjugo och firar med en mycket läsvärd Best of-antologi: arena texter 93–13. Bra skribenter, bra frågeställningar, tidsanda. Om jag får välja en enda mening så väljer jag inledningen på en artikel av Isobel Hadley-Kamptz:

”Hör jag ordet arbetslinjen en gång till så börjar jag gråta.”

Den exemplifierar att det subjektiva har blivit en politisk kraft. Ingenting man stoppar undan.

Det är ju också gott om samhällsanalyser och reportage av mer klassiskt snitt, men huvudintrycket är det personligas närvaro. Inte bara i att författarnas jag redovisas tydligt, utan även i synen på vad som driver historien, hur aktörerna porträtteras.

En tidskrift i tiden. Och senaste numret, med Sven Lindqvist på framsidan, är ett av de bästa nånsin, de korta såväl som de långa bidragen.