Malin Björk. Foto: Jessica Gow

Malin Björk. Foto: Jessica Gow

Malin Björk, som under Vänsterpartiets kongress i helgen röstades fram till partiets förstanamn till EU-valet i maj?

– En kritik av den nuvarande ekonomiska politiken. Det innebär att försvara arbetsrätten, stå upp för de feministiska frågorna och en human flyktingpolitik.

Vilka frågor handlar det om?

– Vi är solidariska med de länder som drabbas hårdast av den ekonomiska politik som EU förordar. I Grekland röstar man ner alla välfärdsstrukturer och arbetstagares rättigheter. Det står högt på dagordningen att arbeta emot det eftersom de krav som ställs på medlemsstater just nu visar ju vilken väg EU genom olika sparpaket är beredd att gå.

Hur påverkar det svenska anställda?

– Vissa medlemsstater röstar nu ner anställningstrygghet och sänker lönerna. Att arbetsrätten sätts ur spel måste bromsas. Kan man göra det i ett land, kan man göra det i nästa. Man får tänka så. Det är en maktkamp. Och en slags förståelse för vad arbetsrätt är.

Du var nia på listan men när kongressen röstade om gick du om ettan på listan, Mikael Gustafsson. Varför?

– Medlemmarna ville se en kvinna på första plats. Kvinnors representation i partiet måste värnas. Det är ett utslag för det och inte en kritik mot Mikael Gustafssons arbete som är väldigt uppskattat.

Känner du dig inkvoterad?

– Ja det är jag väl litegrann, vilket är helt okej. Ibland blir det på bekostnad av män. Men vi siktar på två mandat, så jag hoppas på att få jobba tillsammans med Micke.