Konfektyrboden i Boden begärs i konkurs av LO-TCO Rättsskydd. Efter en konkurs får alla anställda sina uteblivna löner – från staten.

Konfektyrboden, som tillverkar kokosbollar i Boden, fick i höstas fått fyra stämningar emot sig när det gäller uteblivna löner till tingsrätten i Luleå. Dessutom en om bland annat föreningsrättskränkning till Arbetsdomstolen.

– Det har aldrig funnits några pengar att betala löner med. Det har företagaren vetat från första anställningsdagen, säger Bo Villner, jurist på LO- TCO Rättsskydd, till Handelsnytt.

– Och det finns inga möjligheter att betala nu heller. Vid en konkurs gäller den statliga lönegarantin. Då kan de anställda få sina pengar, säger han till tidningen som berättar om konkursbegäran.

LO-TCO Rättsskydd, fackens juristbyrå, har begärt företaget i konkurs sedan en dom mot det i dagarna vunnit laga kraft. Enligt domen i Luleå tingsrätt ska Konfektyrboden betala 30 000 kronor till en kvinna, som inte fick ut lön, samt rättegångskostnader.

Kvinnan kan också visa hotfulla mejl som arbetsgivaren har skickat till henne.

Om Luleå tingsrätt beslutar om konkurs utses en konkursförvaltare och de anställda kan få sin uteblivna lön genom lönegarantin.